Published On: Pet, ožu. 10th, 2017

KOMUNISTIČKI ZLOČINI: Nikad razjašnjena smrt Jana Masaryka dogodila se na današnji dan


Komunistička vlada Čehoslovačke na današnji dan objavila je da je ministar vanjskih poslova Jan Masaryk počinio samoubojstvo. Priča o samoubojstvu Jana Masaryka dočekana je sa sumnjom na Zapadu, piše History.

Masaryk je rođen 1886. godine, a bio je sin prvog predsjednika Čehoslovačke. Nakon Prvoga svjetskog rata, vršio je dužnost ministra vanjskih poslova u novoj Češkoj vladi. Kasnije je služio kao veleposlanik u Velikoj Britaniji. Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je ministar vanjskih poslova, ali ovoga puta u češkoj izbjegličkoj vladi u Londonu. Nakon rata, Masaryk se vratio u Čehoslovačku kako bi bio ministar vanjskih poslova u vladi predsjednika Eduarda Benesa. Bilo je to teško vrijeme za Masarykovu domovinu. Sovjetski je Savez okupirao zemlju tijekom Drugoga svjetskog rata te je postojao strah da će instalirati svoju komunističku vladu u Čehoslovačkoj kao što je postojala u Poljskoj, Istočnoj Njemačkoj te na istoku Europe. Masaryk je međutim bio vješt diplomat te je Sovjetima dao do znanja da Čehoslovačka ne predstavlja nikakvu sigurnosnu prijetnju Rusiji.

1947. godine, Masaryk je počinio tešku pogrešku. Kada je SAD otkrio svoj Maršalov plan (multimilijunski program za poslijeratnu Europu), Masaryk je objavio da se Čehoslovačka želi pridružiti programu. Kada je informacija stigla do Sovjeta, oni su odbili dati svoju potvrdu. Uskoro je došlo do komunističkog puča u Čehoslovačkoj u veljači 1948. godine. Predsjednik Benes je natjeran prihvatiti komunističku vladu. Masaryk je bio jedan od malo ljudi koji nisu bili komunisti, a da su ostali u vladi. Dana 10. ožujka 1948. godine, češka je vlada objavila kako je Masaryk počinio samoubojstvo skočivši s trećeg kata Ministarstva vanjskih poslova.

Zapad nije vjerovao u tu priču. Državni tajnik George Marshall izjavio je da je Čehoslovačka pod sovjetskom čizmom te da njegovo “samoubojstvo” predstavlja ono što se tamo i događa. “Iako postoje sumnje da su komunisti ubili Masaryka, ništa nije potvrđeno te njegova smrt i dalje ostaje jedna od najvećih misterija Hladnoga rata.

 

Janov otac bio je profesor filozofije i političar Tomaš Masaryk , prvi predsjednik Čehoslovačke (1919-1935), a majka amerikanka Charlotte gariga. Nakon završenih studija u Pragu , Jan je otišao u SAD , gdje je ostao sve do 1913 . godine. Za vrijeme Prvog svjetskog rata bio je u sastavu mađarske regimente , a poslije rata je radio u uredu za vanjske poslove tek osamostaljene Čehoslovačke . Službovao je u Washingtonu i Londonu , prije nego što je 1921 . godine postao tajnik ministra vanjskih poslova Edvarda Beneša . Od 1925 . do 1938 . godine Jan Masaryk bio je veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu . Tijekom Drugog svjetskog rata imenovan je za ministra vanjskih poslova čehoslovačke vlade u emigraciji u Londonu . Svi emitirani ratni govori Jana Masarika, kao glasnogovornika vlade, upućeni okupiranoj Čehoslovačkoj , objavljeni su na engleskom jeziku 1944 . godine pod nazivom “Govoreći svojoj zemlji” i učinili ga vrlo popularnim kod kuće. 

Zadržao je položaj ministra vanjskih poslova i nakon povratka emigrantske vlade u Prag 1945 . godine. Bio je sa Benešova na razgovorima u Moskvi i nazočio osnivanju Ujedinjenih naroda u San Franciscu . Uvjeren da Čehoslovačka mora ostati u prijateljskim odnosima sa Sovjetskim Savezom bio je vrlo razočaran zbog sovjetskog veta na Čehoslovačku prihvaćanje poslijeratne američke pomoći u okviru Marshallovog plana .

Na zahtjev predsjednika Beneša , Masaryk je ostao ministar vanjskih poslova iako su komunisti preuzeli vlast 25. veljače 1948. godine. Međutim, nekoliko tjedana kasnije pronađen je mrtav. Postoje pretpostavke da se radi o samoubojstvu bacanjem kroz prozor sa zgrade Ministarstva vanjskih poslova, ili je ubijen tako što je gurnut.

Ured za dokumentaciju i istraživanje zločina komunista (u socijalističkoj Čehoslovačkoj ), na temelju novih dokaza o misterioznoj smrti Jana Masarika, čije je tijelo pronađeno je u dvorištu praškog dvorca Černinski (zgrada Ministarstva vanjskih poslova) 10. ožujka 1948 . godine, smatra da nije riječ o samoubojstvu

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer