Published On: Tue, Jul 28th, 2020

KOMŠIJSKA SOLIDARNOST – HRVATI PREKREČILI POGRDNI GRAFIT NA ZIDU PRAVOSLAVNOG GROBLJA I CRKVE

Portal Naša Hercegovina objavio je vijest o odlučnom potezu Hrvata sela Dobrič koji su zgranuti jutrošnjom provokacijom reagirali odmah. Vijest prenosimo u cijelosti:

 

Mještani Hrvati iz sela Dobrič kod Širokog Brijega danas su se organizovali i prefarbali zid pravoslavnog groblja i Crkve Svete Nedjelje na kojem je jutros osvanuo ispisan grafit “Sve vas ovo čeka“ i ustaški simbol slovo “U“.

Predsjednik Mjesne zajednice Dobrič – Grabova Graba – Prolo Dragan Marić kaže da su se mještani organizovali čim su čuli ružnu vijest o prijetećim grafitima.

“Čim smo čuli za ovo, teško nam je palo, organizovali smo se i preboji zid.  Ja sam se odmah čuo sa mještanima Srbima iz spomenutog naselja, malo smo popričali i tražili načina da to odmah prefarbamo. Nije nikome bilo svejedno. Mislim da smo mi dali do znanja da to osuđujemo kao lokalna zajednica. Mještani koji žive u tom naselju trebaju se osjećati sigurno, ne trebaju osjećati nelagodu. I do sada smo im uvijek bili na raspolaganju“, izjavio je Marić.

On dodaje da će se Mjesna zajednica poduzeti da se prefarba cijeli zid oko groblja i crkve i dovede u pristojno stanje.

Sveštenik koji je nadležan za ovo područje Nebojša Radić zahvalio se mještanima Hrvatima na ovom gestu, navodeći da Srbima koji su ovdje u manjini puno znači podrška komšija i lijepa riječ.

“Ljudi su jutros zaista bili uznemireni i u strahu. I ranije se dešavalo da se pišu grafiti i ružne poruke, ali nikada do sada na groblju ili Crkvi“, naveo je Radić.

On napominje da očekuje da će policija pronaći počinioce. “Takođe se nadam da će i Grad Široki Brijeg pokazati više brige i senzibiliteta prema mještanima Dobriča koji, primjera radi nemaju vodovod, dok ga okolna naselja imaju. Dosta je stvari koje bi mogle biti mnogo drugačije“, navodi Radić.

Dobrič je jedino mjesto u Širokom Brijegu gdje žive Srbe, njih oko četrdeset. Neki od njih ni u ratu nisu napuštali svoje domove, a neki su se vratiti nakon rata. Svi su bili jako uplašeni i uznemireni, tako da niko od njih jutros nije želio dati izjavu za medije. Oni ističu da imaju jako dobre odnose sa svojim komšijama.

top portal