Utorak, 25 lipnja, 2024

Komšićeva uloga bila je devastirati Hrvate u BiH

Must Read

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je dogovor ove stranke sa HDZ-om BiH na razini BiH dugoročno etabliran i da je odluka lidera HDZ-a Dragana Čovića u tom pogledu jasna.

Uvjerava da je čvrst dogovor SNSD-a s HDZ-om te da nije usmjeren protiv nacionalnog interesa Bošnjaka ili bilo kojeg građanina u BiH, ali je usmjeren za afirmaciju konstitutivnih naroda u BiH.

– Ostat ćemo u savezništvu s HDZ-om i gradit ćemo naše politike na dodirnim pitanjima, tvrdi Dodik.

Komentirajući izjavu predsjednika DF Željka Komšića da će se u BiH provoditi ruska politika ukoliko HDZ izabere koaliciju sa SNSD-om, Dodik je rekao da ona ukazuje na to tko je “izgubio živce”.

“Mislim da je Komšićeva nervoza vezana za zahtjeve za promjenu Izbornog zakona, koje traži HDZ, i hrvatskom televizijom, što je sa njima teže ostvariti nego u savezništvu sa SNSD-om”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Komšićeva uloga bila je da devastira Hrvate u BiH, a pošto mu to nije uspjelo u dva mandata člana Predsjedništva, to pokušava formiranjem stranke i savezima koji trebaju minimizirati ulogu HDZ-a i autentičnih predstavnika hrvatskog naroda.

Dodik je naveo da dogovor SNSD-a i HDZ-a nije protiv nikoga trećeg ili bilo kojeg nacionalnog interesa Bošnjaka, ali da jeste za afirmaciju poštovanja konstitutivnosti naroda i nadležnosti entiteta, kao i odbacivanja euforije njihovog olakog prenošenja.

Ruski utjecaj

“Izjava oko ruske politike je nešto što bi trebalo da prepadne NATO, pa da podigne avione iz Avijana (vojne baze) i da pošalje ovdje”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da Rusija nema nijedan politički zahtjev protiv stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH, naglasivši da je upitno da li je ono što Komšić govori njegova volja.

“U svakom slučaju, ponosni smo na ruske investicije ovdje i učinit ćemo sve da ih bude još više”, naglasio je Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da od projekta izgradnje kraka plinovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku neće odustati i da će prvo pitanje koje će SNSD pokrenuti nakon konstituiranja parlamenta BiH biti suglasnost na ugovor Vlade Republike Srpske i Vlade Rusije oko njegove izgradnje, javlja Srna.

“Ako toga ne bude, mislim da je to jasna poruka nama da BiH nije u funkciji našeg razvoja, nego u funkciji njegovog ometanja i to nema nikakve veze sa političkim utjecajem Rusije ili bilo koga drugog”, istaknuo je Dodik.

On je podsjetio da je HDZ bio suglasan sa realizacijom projekta izgradnje kraka plinovoda “Južni tok”, dok je lider SDA Bakir Izetbegović rekao da nema ništa protiv, ali se pokazalo da ima.

DNS-u mjesto predsjednika Parlamenta RS-a

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da koalicija oko njegove stranke ima 42 zastupnička glasa, i više, za izbor novog rukovodstva Narodne skupštine RS-a i da pozicija predsjednika parlamenta pripada Demokratskom narodnom savezu (DNS).
Odbio je ponovo reći tko će biti predložen za novog predsjednika Skupštine RS-a, na sjednici 24. studenoga.

Navodeći da je danas održan konzultativni sastanak s predstavnicima koalicijskih partnera, DNS-om i SP-om, o prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da će potom nastaviti da “dalje grade dogovore o pitanju vlasti u RS-u“.

Kazao je da će na konstitutivnoj sjednici parlamenta RS-a vidjeti tko ima, a tko nema skupštinsku većinu za formiranje nove vlasti u RS-u, prenosi Fena.

Ponovio je tvrdnje da je sporazum Saveza za promjene sa SDA i DF-om “štetan i veoma opasan za RS i sa stanovišta preuzetih obaveza i političkog razvoja“, apostrofirajući tu pitanje vojne imovine.

Za novog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića je rekao da “ne može predstavljati institucije RS-a, već da je ključni organ u RS-u Narodna skupština i ako bude potrebno izjašnjavat će se o svakom pitanju na razini BiH“.

-Ivanić ima tri ovlaštenja kao član Predsjedništva BiH i nitko u to ne dira – dodao je predsjednik RS-a i SNSD-a.

Dodik je danas kazao i da, ukoliko se ukaže prilika, nema ništa protiv sastanka s predsjednikom SRS Vojislavom Šešeljem.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Borrell: Zaobišli smo Mađarsku; Mađari: Kršenjem europskih pravila

Europska unija je pronašla način da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, usprkos blokadama...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -