Published On: Pon, pro 10th, 2018

Komšićev glasnogovornik Hebibović drugi dan za redom napada Hrvatsku i Plenkovića

Glasnogovornik  Željka Komšića Nihad Hebibović optužio je Hrvatsku da dovodi u pitanje suverenitet BiH ističući kako na takav način nije moguće graditi dobrosusjedske odnose za koje se vlada u Zagrebu zalaže.

“Dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske trebaju biti temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju, nakon čega se mogu otvoriti sva pitanja o kojima kao susjedi trebamo razgovarati. Međutim, ovo što radi Hrvatska prema Bosni i Hercegovini nije dobro, takva aktivnost poništava međusobno povjerenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kroz negiranje njene suverene vlasti izabrane na izborima”.

U priopćenju Hebibović međutim ne pojašnjava, kako na međusobno povjerenje može pozivati, i s kojim moralnim pravom, Ured Čovjeka koji je pogazio Ustav BIH, volju Hrvata u BIH i u kojem rade najveći antihrvatski šovinisti u ovom dijelu Europe.

Plenković neće posustati

“Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik vlade, mi je nećemo pustiti”, kazao je Plenković u subotu ističući da Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH.

On je odbacio i tvrdnje trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH Carla Bildta, Paddyja Ashdowna i Christiana Schwarz-Schillinga da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH.

Plenković je tim povodom kazao kako nitko od Hrvatske bolje ne poznaje BiH niti joj je veći prijatelj i saveznik konkretno pomažući i da ta zemlja podnese zahtjev za status kandidata za članstvo u EU.

Premijer je također istaknuo da RH, koja je potpisnica Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obavezu brinuti se o svim Hrvatima izvan zemlje, ima obavezu artikulirati interese i stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i faktično ravnopravni u BiH. Smatra da izigravanje “duha i jezika” Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma nije dobro za demokraciju u BiH.

Hebibović, koji sjedi na hrvatskoj plaći u Predsjedništvu, inače ima sve zapaženije i TV nastupe: