Published On: Pon, srp 19th, 2021

Komšić sutra preuzima ustavne obveze koje izričito mrzi: Obranu ustavnog poretka, zaštitu vitalnog interesa hrvatskog naroda, zaštitu konstitutivnosti. “Bit će mnogo posla” kaže…

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obnašati datu mi dužnost, poštivati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i temeljne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Ovo stoji u zakletvi koju je javno izgovorio a potom potpisao, treći put Željko Komšić.

Nepotrebno je pojašnjavati koliko je raskorak između njegove dane riječi, zakletve, ustavnih obveza koje su mu propisane i onog što on čini.

Kako u BIH nema zakona o opozivu Predsjednika, ne postoji način da ga se legalno smijeni.

No zakletva koju gazi nije sve.

U Pravilniku o Radu predsjedništva između ostalog stoji: 

Predsjedništvo je najviše kolektivno tijelo izvršne vlasti BiH, predstavlja i simbolizira suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je koordinirati, odnosno usklađivati rad njezinih institucija i braniti interese entiteta, što se odnosi na konstitutivne narode i sve građane. Nadležnosti Predsjedništva propisane su Ustavom BiH

U Članku 10.  istog pravilnika (Ovlaštenja članova Predsjedništva) opet stoji:

1. Svi članovi Predsjedništva su također, po prirodi svoje dužnosti, zaduženi za:
proglašenje neke odluke destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritorij sa kojega je izabran;

Nadalje stoji da Predsjedavajući zastupa usuglašene stavove Predsjedništva o značajnim pitanjima pred javnosti i pred drugim institucijama u Bosni i Hercegovini i u inozemstvu te da se u obavljanju dužnosti konzultira s druga dva člana Predsjedništva.

 

Slučaj Komšić, morao bi biti jasan okidač i srpskim i hrvatskim zakonopiscima i predlagačima zakona da se u Parlamentanu proceduru uputi Zakon o opozivu Predsjednika ili pak da se isti implementira kroz izmjenu Izbornog zakona koja je u tijeku. Nejasno nam je zašto hrvatski pregovarači a i srpski ne zatraže da opoziv člana Predsjedništva BIH može inicirati i provesti isto ono tijelo koje mu daje suglasnost na moć veta. A što je Ustavom već regulirano.

Slučaj Komšić treću je put nelegalan i neustavan dio najviše izvršne funkcije u zemlji što je skandalozno. Tijekom svog mandata, gotovo svakog, uporno je omalovažavao narod koji je trebao predstavljati. Svojim mandatima značajno ne narušio međunacionalne odnose između Bošnjaka i Hrvata, što je samo po sebi suprotno Daytonu, u kojem je pomirba važna sastavnica gotovo svih aneksa.

OHR ga nikada nije sankcionirao niti kaznio, iako je u ovom mandatu imao toliko protudaytonskih nasrtaja i izjava za kakve su ranije srpskim i hrvatskim političarima odlukama OHR-a letjele glave.

Toliko o OHR-u koji , iako su to jamčili, još nije zatvoren.

Njihova ljubav prema kontroli naših plemena i jačanju našeg kaosa bezgranična je.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x