Published On: Ned, lis 26th, 2014

Komšić: Spremni smo biti dio vlasti, ali ne pod svaku cijenu

– Sve dok smo mi u Sarajevu spremni ne praviti dogovore s politikom u RS-u ili sa tzv. hrvatskom politikom u BiH, nego “prodati dušu đavolu” samo da bismo bili prihvatljiv partner dodicima ili čovićima ili, što je češće, njima zajedno, a samo s ciljem kako bismo bili u vlasti s istima i kako bismo izgurali iz vlasti svog “sarajevskog političkog protivnika”, sve do tada ćemo i mi u Sarajevu biti uzrok političke nestabilnosti BiH, izjavio je za Oslobođenje Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte BiH.

Kazao je kako su spremni, u skladu sa izbornim rezultatom, biti i dio vlasti. Ali samo one vlasti koja će dati neki rezultat. 

– Ako ćemo ulaziti u vlast samo da bismo dijelili resurse ove zemlje – meni telekomi, tebi elektroprivrede, tebi ovo ministarstvo meni ono, bolje da se nikada nismo ni okupljali u DF, bolje je da takva stranka ne postoji. Takvih već ima dovoljno u BiH, kazao je Komšić.

Međutim, kako navodi, prvi potez oko formiranja nove vlasti nije u njihpovim rukama.

– Mi nismo dobili dovoljno glasova da bismo mogli reći kako smo pobijedili na izborima. Ipak su neke druge stranke pobjednice. Zato je taj “prvi potez” u njihovim rukama. Oni se moraju izjasniti o tome kako šta vide i kuda misle voditi ovu zemlju. Ako je u pitanju ozbiljan posao, bez obzira nato koliko težak bio, možemo se i mi uključiti. Ako je u pitanju nastavak dosadašnje političke prakse, zaista ne vidim zašto bismo i mi u tome sudjelovali. Mislim da je to jedina situacija koju nam naši birači nikada ne bi oprostili. Jedno je potpuno izvjesno i sigurno, DF nikada neće opstruirati formiranje vlasti na bilo kojem nivou, čak ćemo i pomoći koliko god možemo da se to učini što brže, istaknuo je Komšić. Dodao je kako neće sudjelovati u pravljenju matematičke koalicije. Spremni su raditi s izbornim pobjednicama, ali u vlast neće po svaku cijenu.

Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare