Published On: Pet, lis 11th, 2013

KOMŠIĆ SE DŽABA SEKIRA: EU neće imati svoj prijedlog rješenja presude ‘Sejdić-Finci’

Europska unija neće imati “svoj” prijedlog za pitanje implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, a procedura povlačenja 54 posto sredstava iz IPA fondova koje je mogla koristiti BiH počela je danas, izjavio je u Sarajevu na brifingu za novinare jedan europski diplomat, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Kako je kazao, napori Europske unije da pomogne u iznalaženju rješenja za problem implementacije presude nastavit će se i nakon što jučer u Briselu bh. lideri ponovo nisu postigli dogovor. Perspektiva za članstvo BiH u EU ostaje otvorena, uz punu posvećenost tom cilju svih 28 članica EU.

Međutim, kako je kazao ovaj europski dužnosnik, nisu točni navodi pojedinih sudionika jučerašnjih razgovora da će sada Europska komisija dati svoj prijedlog rješenja presude “Sejdić-Finci”.

– Nastavit će pomagati  liderima da pronađu zajednički teren i razmotre implikacije različitih riješena, ali neće biti nikakvog dokumenta ili modela koji će predložiti EU – rekao je europski diplomata.

– Pritom, ostajemo pri stavu da nećemo preuzimati poziciju domaćih političara i njihovu odgovornost prema građanima – naglasio je on.

Procedura povlačenja IPA sredstava počela je danas, ali se u Europskoj uniji ne slažu s konstatacijom da su to sankcije, već to vide kao oblik bilateralnih odnosa BiH i EU.

Naime, svrha IPA fondova nisu donacije bez ikakvih obaveza za zemlju koja ih prima, nego su vezane za proces pristupanja BiH Europskoj uniji.

Diplomat je ponovio riječi europskog komesara za proširenje Štefana Fuelea da ako nema napretka u približavanju EU, sve teže je opravdati distribuciju tih sredstava BiH.

Zato je diplomat zaključio da je ovo “više logična posljedica situacije, nego sankcija”.

Sredstva su suspendirana u oblastima kao što su transport, podrška biznisu ili izgradnji institucija, ali nisu uskraćena sredstva koja idu direktno korisnicima, kao što su izbjeglice, obrazovanje ili socijalna inkluzija.

 

Fena