KOMŠIĆ: SDA i HDZ u Vladi FBiH žele SNSD

Željko Komšić, lider Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentu BiH kaže kako je sudjelovanje ove stranke u vlasti u FBiH nakon izlaska njihovih ministara definitivno stvar prošlosti.

U intervjuu za Nezavisne novine Komšić izražava žaljenje što DF “nije uspio zaustaviti praksu harčenja državne imovine u javnim poduzećima”.

“Sve što je DF želio jeste da im sklonimo šape s javnih poduzeća i da se zaustavi jedan od najkrupnijih kanala sustavne korupcije u BiH”, ističe on.

Komentirajući činjenicu što potpredsjednik Federacije Milan Dunović ostaje na toj fukciji, kaže kako ne zna zašto bi Dunović podnosio ostavku.

– Da ugodi Marinku Čavari, da ugodi HDZ-u, SDA? Nema više njima nikakvog ugađanja. To je jedna stvar. Druga stvar, točno je da SDA i HDZ žele uvesti SNSD u Vladu Federacije, Dunovićevu poziciju su rezervirali za SNSD. Prema tome, Dunović se neće povući, a ako hoće da ga smijene – zna se kako to mogu izvesti. Ali sumnjam da će to ikada uspjeti, rekao je Komšić.

Govoreći o tome tko bi sada mogao činiti parlamentarnu većinu, kaže kako vidim da pokušavaju dobiti SBiH, HDZ 1990, BPS i A-SDA.

Na upit zašto je DF uopće ulazio u federalnu vlast, kaže kako nisu ulazili u Vladu FBiH zbog poduzeća, nego zbog zakonskih projekata koji su neophodni zemlji zbog socio-ekonomske situacije.

– Ljudi su nas u Vladi preglasali, rekli su ovo je naše, mi to dijelimo, onda izađe Fadil Novalić (premijer) i kaže: “Pa normalno je da HDZ-u pripadaju Upravni odbori i Nadzorni odbori u Hercegovini”. Ali gospodine Novaliću, to nigdje ne piše u zakonu, promijenite zakon u Parlamentu, pa napišite, kada su SDA i HDZ vlast u Federaciji, da su onda ta javna poduzeća njihova. O tome sve vrijeme govorimo, to je anarhija i dalji poticaj sveobuhvatnoj korupciji, kaže Komšić.

– Naš izbor nikada nije bio da pravimo krizu u Vladi FBiH, i naš izbor nije da pravimo krizu u državoj vlasti. To je uvijek izbor nacionalističkih stranaka, poput SDA, HDZ-a, u ovom slučaju i SNSD-a. To je njihova stvar. Oni imaju legitimitet naroda, narod im je na izborima dao legitimitet da oni to mogu. I ako to žele – neka to slobodno urade, kaže Komšić.

Odgovarajući bi li ovo možda imalo neku tendenciju pokušaja stvaranja nove većine i na razini države, bez sudjelovanja DF-a, on kaže kako se od SDA svašta može očekivati.

– Očito da je to ta logika za koju smo vjerovali da se lagano prevazilazi, prije svega pred teretom socijalne i ekonomske situacije. I kad me pitate “zar niste znali kakvi su oni”, pa znao sam ja kakvi su oni, ali sam mislio da je ova situacija, pogotovo nakon nereda iz veljači prošle godine, nekim ljudima dala malo pameti i mudrosti. Dakle, svašta je moguće očekivati, jer je u ovoj zemlji već 25 godina prisutna logika podjela, teritorijalnih, ekonomskih resursa… I tek kada s tom praksom završite, onda ćete moći govoriti o reformama i napretku, kaže lider DF-a