Published On: Thu, Apr 18th, 2019

KOMŠIĆ SAMO ZAVAĐA BH NARODE: “Drvar bio i ostao srpski grad”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Drvar bio i ostao srpski grad, te da je to istina, ali je problematična histerija koja se svaki put pokrene u Federaciji BiH (FBiH) kada Srbi pokušaju reći da ih još ima i da će ostati tu.

Na pitanje “Srne” da prokomentira niz negativnih reakcija iz Federacije BiH na izjavu veleposlanika Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića da će Drvar ponovo biti srpski grad, Dodik je kazao da ne vidi ništa sporno u izjavi veleposlanika, navodeći da je rekao istinu o Drvaru.

“Drvar je bio i ostao srpski grad i izražavam zadovoljstvo što i Srbija zadržava pažnju na svakom mjestu gdje žive Srbi, bilo da je riječ o Republici Srpskoj ili FBiH. Ono što je problematično u događaju za koji me pitate jeste histerija koja se svaki put pokrene u FBiH kada Srbi pokušaju reći da ih još ima i da će ostati tu. I ovom prilikom izražavam zahvalnost Srbiji što brine o Srbima, pa i kroz otvaranje konzularnih poredstavništava i u Srpskoj i FBiH”, naglasio je Dodik.

Veleposlanik Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je prilikom otvaranja Konzularnog ureda Srbije u Drvaru da će Drvar u perspektivi biti srpski grad, kao što je uvijek i bio.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je na tu izjavu, tvrdeći da “Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će to ikada biti”, a slične izjave stigle su i od drugih bošnjačkih političara i udruženja.

Konzularni ured Srbije u Drvaru otvorena je 16. travnja./HMS/