Published On: Pon, ruj 6th, 2021

KOMŠIĆ “PROPLAKAO”: U odgovoru Schmidtu umiljato moli da ga se pusti da još jednom preglasa narod svog oca

Nakon što je  Christian Schmidt  kojeg veći dio BIH ne priznaje, na simpoziju o europskoj budućnosti BiH kazao da se Hrvatima mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, kako bi si osigurao dvotrećinsku konstitutivnu potporu u BIH, govoreći u kontekstu Izbornog zakona, oglasio se i član mladeži SDA  Željko Komšić.

On je Schmidtovu izjavu ocijenio lošom, naglašavajući da nacionalna podjela ne može biti dio rješenja.

“Loša je ocjena gospodina Schmidta da neudovoljavanje etničkom predstavljanju može dovesti do blokade izbornog procesa, pa čak i do ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, istakao je Član SDA mladeži Komšić za Klix.ba.

Schmidt je kazao da bi u suprotnom, dakle ukoliko se Hrvati budu osjećali nezastupljenima, moglo doći i do blokade izbora.

“Princip po kojem bi se formirale glasačke kutije za Bošnjake, kutije za Hrvate, kutije za Srbe, pa onda posebno kutije za ostale građane, je anticivilizacijski i ono što je anticivilizacijsko ne može biti dio rješenja, jer ni u Njemačkoj niti u bilo kojoj civiliziranoj državi ne postoje posebne glasačke kutije za katolike, protestante i muslimane”, naglasio je mladi SDA-ovac, Komšić.

Podsjetimo, kaže Klix, “u BiH je u toku rasprava i politička utakmica” u vezi s izmjenama Izbornog zakona, a najviše u kontekstu izbora članova Predsjedništva te delegata u Dom naroda FBiH.

U suštini Hrvati pregovaraju s Bošnjacima o svome ustavno pravu koje je Bošnjacima upitno dok Bošnjaci ne pregovaraju s Hrvatima o svome ustavnom pravu koje je za njih neupitno. A u FBIH se ušlo uz dogovor o potpunoj ravnopravnosti i paritetu pa čak i konfederaciji s Hrvatskom.

Desetljeća borbe oko prava koje ti je upisano u Ustav. Pregovarati s Bakirom o hrvatskom pravu, najveće je poniženje hrvatske politike. Komšić nije poniženje on je naša nacionalna sramota i SDA ponos.

Formirana je Interresorna radna grupa, ali trenutna politička klima ne ostavlja mnogo prostora da će doći do dogovora.

U tom kontekstu bit će zanimljivo pratiti kako će se o tom pitanju odrediti novi sarajevski visoki predstavnik. Koji kako vidimo Sarajevu nije pao na prvi grah.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x