Published On: Wed, Oct 28th, 2015

KOMŠIĆ POČEO CITIRATI HNS? “Nije legitimno da se kroz priču o izmjeni Izbornog zakona derogira ustavno uređenje BiH”

“Nije legitimno da se kroz priču o izmjeni Izbornog zakona derogira ustavno uređenje BiH” – ovu rečenicu nije izavio ni Dragan Čović, niti Božo Ljubić niti itko od članica HNS-a. Ovo je česta rečenica zadnjih 20 godina upravo Hrvata u BIH. Što je Komšiću pa je sada izjavljuje i što on misli kada to kaže malo kome je jasno. Budući da je izborni zakon, koji je sada na snazi, i koji je omogućavao da 50% građana bira 66% predsjedništva, 100% Vlasti u FBIH i 66% diplomacije, točnije zakon koji je omogućavao da politički marginalac poput Komšića uopće uđe u ozbiljnu političku utakmicu, kao izraz usputnog, rezervnog nacionalizma, najbrojnijih, svakako je suprotan sa Ustavom BIH.

Ako ikome ova rečenica ne leži, ne leži dvomandantnom antiustavnom članu predsjedništva BIH. Ako mu nije jasno, možda Nerkez da mu pojasni? Na bosanskom naravno. Ovaj hrvatski diplomata koji je u mirovinu otišao s otpremninom kao Bopnjak, sada ponovno kao Hrvat, pri drugom odlasku u mirovinu, traži otpremninu, a na društvenim mrežama naveo je da govori i piše bosanski.  Tužiteljstvo BIH, Inzkova privatna svojina, još nije podiglo optužnicu protiv Nerkeza Arifhodžića niti protiv Željka Komšića za slučaj pribavljanja protupravne imovinske koristi na osnovu lažne izjave. Komšić je naine Nerkezu taj posao omogućio.

Predsjednik Demokratske fronte i zastupnik u državnom parlamentu Željko Komšić danas je u Sarajevu izjavio novinarima da je priča o Izbornom zakonu sama po sebi komplicirana.

– Priča o Izbornom zakonu nije jednostavna, niti je stvar dogovora samo dvojice-trojice ljudi – kazao je Komšić.

Istaknuo je da je Izborni zakon, poslije ustava jedne zemlje, najvažniji akt po kojem ta zemlja funkcionira, pojašnjavajući da Izborni zakon zalazi u srž demokracije u jednoj zemlji, te u pitanje ljudskih prava, ravnopravnosti i naroda i pojedinaca.

– Dakle, nije to stvar samo toga šta će Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovoriti. Činjenica jeste da oni imaju ogroman politički kapacitet na račun broja glasova koji su dobili i broja zastupnika koji imaju, činjenica je da je legitimno da oni o tome razgovaraju, ali nije legitimno da se kroz priču o izmjeni Izbornog zakona derogira ustavno uređenje BiH, jer je to sasvim poseban segment priče – naveo je Komšić.

Dnevnik.ba