Komšić: Nisam toliki hipik da se može desiti mirna disolucija; Dodik odgovorio

Blokada institucija BiH je potpuno besmislena i ne vodi nigdje, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sastanka članova Predsjedništva sa turskim predstavnikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Komšić smatra da će se ova blokada završiti nakon nekog vremena.

“Ne ovisi to o meni. Završiće se konstatcijom da smo samo gubili vrijeme i energiju”, kazao je.

Komentarisao je navode člana Predsjedništva Milorada Dodika o mirnoj disoluciji BiH.

“Nisam toliki hipik da se može desiti mirna disolucija BiH”, istakao je.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović ističe da su BiH potrebni mir, stabilnost i funkcionalne institucije.

“Nikakva disolucija, a ne mirna, nije moguća. To je samo izazivanje stanje destabilizacije i nikome nije u interesu”, kazao je.

Džaferović smatra da je potrebno razgovarati o svemu u BiH.

“Prije svega, treba da poštujemo ono što je dogovoreno u BiH. Ako to poštujemo, onda ćamo poštovati državu BiH, njenu unutarnju strukturu, entitete, Brčko distrikt. Pa ćemo reći da su svi građani ravnsopravni, poštovaćemo visokog predstavnike, strane sudije u Ustavnom sudu BiH”. kazao je.

Nakon toga je reagovao Dodik i kazao da niko ništa ne blokira.

“Ovdje je davno Bosna izblokirana do mjere da gotovo svako pitanje postavlja tu neku vrstu odnosa. Mi se ne slažemo da ovdje postoji poštivanje dejtonskog sporazuma da smo spremni da govorimo o njemu. Anex 10 govori da visokog predstavnika imenuje Savjet bezbjednosti UN-a rezulucijom. Jel je to urađeno? Nije urađeno!”, istakao je.

Odgovorio je i vezano za mirnu disoluciju.

“Ja sam samo rekao da je i to bolje mirno da bude nego da ratujemo. Mislim da ovdje nema mogućnosti za bilo kakav sukob. Ja sam izrazio svoju spremnost da vodim dijalog, bez miješanja stranaca”, kazao je.

Dodik smatra da je najbolje očuvati mir i dijalog, uz pozivanje prijatelja koji imaju autoritet.

“Ja bih tu još uključio predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića i predsjednika Erdogana da obezbijede koordinaciju za politički dogovor ovdje”, kazao je.