Published On: Sri, ožu 2nd, 2022

Komšić nakon Dodikova manevra: ‘Krenuo je u realizaciju svog dogovora s Rusijom‘ Dodik: ‘Znate što sam rekao Lavrovu?‘

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je u srijedu na sjednici Predsjedništva nametnuti donošenje odluke o neutralnosti te zemlje u odnosu na rusku agresiju na Ukrajini, što su njegove kolege u državnom vrhu odbile.

Dodik ih je nakon toga optužio da su srušili ustav pa time i državu, na što je predsjedatelj Predsjedništva Željko Komšić uzvratio optužbom da Dodik provodi Putinov plan destabilizacije.

Dodik je sjednicu Predsjedništva BiH u Sarajevu u bijesu napustio samo petnaestak minuta nakon što je ona počela, a potom je novinarima pojasnio kako je to učinio jer su predsjedatelj Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović odbili njegov zahtjev da se na dnevni red uvrsti rasprava o ukrajinskoj krizi, u kojoj bi on zatražio da BiH zauzme “neutralno stajalište” o njoj.

Optužio je Komšića i Džaferovića da su odbijanjem tog njegovog zahtjeva prekršili ustav i doveli u pitanje opstanak BiH, ne nudeći za takvu tvrdnju nikakvu argumentaciju.

“Svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura danas je srušen i neizvjesno je na koji će se način nastaviti dalje”, kazao je Dodik.

Ustvrdio je kako je neustavno i nezakonito sada se pozivati na izjavu Predsjedništva BiH iz 2014., donesenu nakon što je Rusija okupirala i anektirala Krim, kada je BiH izrijekom podržala teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Temeljem te izjave veleposlanici BiH u UN-u i Vijeću Europe podržali su sankcije nametnute Moskvi slijedeći instrukcije Ministarstva vanjskih poslova, dok veleposlanici koje je imenovao Dodik to odbijaju.

Komšić je novinarima kazao kako je Dodik na sjednici Predsjedništva zapravo “održao govor” koji je potpuno neprihvatljiv, inzistirajući na tome da su na teritoriju Ukrajine sada “priznate dvije nove države”.

Komšić kaže kako mu se čini da je Dodik ovime zapravo započeo provedbu svog ranijeg dogovora s Rusijom s ciljem destabilizacije BiH.

“Jasno je da postoji jedan plan, on je očevidno pokrenut”, kazao je Komšić podsjećajući da je Dodik prije dva dana telefonski razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Nakon toga je iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu potvrđeno kako je na dnevnom redu bila provedba Dodikovog “dogovora s Putinom”, postignutog u prosincu prošle godine tijekom njegova posjeta Moskvi, no sadržaj tog navodnog dogovora ostao je nepoznanica.

Izlaz iz sadašnje krize, kako je kazao Komšić, poštivanje je postojećih odluka iz domene vanjske politike, dok se ne donesu nove.

Dodik je u srijedu kazao da on podupire integritet svih zemalja pa tako i Ukrajine, no optužio je Zapad da “histerično reagira” te je ustvrdio kako se EU i SAD sada ponašaju na isti način kao i 1992., što je za njega neprihvatljivo.

Za njega su očekivanja od BiH da se pridruži sankcijama i potpora koju tome daju Komšić i Džaferović zapravo “obračun sa Srbima”.

“Ovo je krah cjelokupnog sustava, ako pada ustav pada i država”, poručio je Dodik kazavši kako je za njega u postojećim okolnostima potpuno neprimjereno nastaviti rad u Predsjedništvu BiH.

Džaferović je kazao kako je jasno da je Dodik stvarni cilj bio opstruirati sjednicu Predsjedništva BiH jer je inzistirao na izmjenama dnevnog reda bez ikakvog pripremljenog materijala.

“BiH nije neutralna, ona je uz sav civilizirani svijet i tako će i ostati”, kazao je Džaferović, čije je tumačenje kako je Dodik pokušao ishoditi situaciju u kojoj Predsjedništvo BiH ne bi imalo jedinstveno stajalište o krizi u Ukrajini pa bi se time ostavio prostor različitim interpretacijama pozicije države u cijelosti.

Dodik: Rekao sam Lavrovu kako se ponašaju Džaferović i Komšić

Član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je u srijedu da je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova upoznao s ponašanjem druga dva člana Predsjedništva, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, i s njihovim stavom kojim, kako tvrdi Dodik, krše Ustav BiH.

Dodik je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva koju je napustio jer nije prihvaćen njegov zahtjev da se u dnevni red uvrsti točka u vezi s ukrajinskom krizom, rekao da je Lavrov istaknuo da se mora poštovati Daytonski mirovni sporazum te da Rusija poštuje međunarodno pravo.

Vidim da je ovdje histerija zbog tog razgovora, a u istom je danu predsjednik Francuske Emmanuel Macron razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i nije bilo histerije u Sarajevu, rekao je Dodik i dodao da se u Sarajevu ne može primijetiti da se isto odnosi i prema stavu Turske u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Dodik je podsjetio da je prije deset godina EU govorila da će primiti BiH u svoje članstvo te da i sada stoji iza toga iako je mišljenja da bi to bilo primanje “bolesnika koji se ne može izliječiti”.

Nema infuzije, čak ni u EU smišljene, da bi mogla ovoga bolesnika spasiti, rekao je Dodik o BiH.

Zaključio je da bi, da EU misli ozbiljno, BiH integrirala još prije 10-15 godina. (JL)

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
15 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pod Orjenom

Samo dok sami sebe ne gađaju, dobro je. Ne bi me iznenadilo da isceniraju nešto i za to okrive zalutalu rusku raketu. Koja šega od ,,ljudi”…

Stižemo🇺🇸🇬🇧🇬🇸

Sta ima Risto Đogo

Pod Orjenom

Vrijedi podsjetiti na ovo:
,,Rusi ne započinju ratove, oni ih završavaju.” Poruka Aleksandra Suvorova korzikanskoj hableći Napoleonu, počivao u nemiru.

drZlikovac

Rusi su započeli više ratova od svih ostalih sila zajedno….u zadnjih 200 godina na stotine..

Pod Orjenom

Šapnula ti to Bisera? Mozda Reuf Bajrović? Vijeće gejeva 99 ,,bošnjačke akademije nauka”… Ah ipak je ,,dr.Silajdžić”… 🖕

drZlikovac

To su povijesne činjenice , nije mi potribna ničija poduka ili poticaj…mene stvarno interesira psihofizičko stanje vas Serba ,kako se vi osjećate u trenutku kad lažete ili pokušavate izvrnuti činjenice…jel to beztežinsko stanje?
Sad je informacija svima dostupna ..problem kod vas je što svaku činjenicu koja se ne uklapa u vaš kalup vi okarakterizirate kao propagandu druge strane.
Ili jednostavno odgovarate poput tebe sad..potpuno nepovezano i van teme..vađenje iz konteksta i prebacivanje intencije..jasno pokazuješ nemoć..😁

Pod Orjenom

Ma ja ba jahrane, Rusija napala Francusku, Rusija napala 3. Rajh. Uzmi dobru terapiju. Te tvoje ,,povijesne činjenice” postoje možda u BH Pomorskom društvu u Vogošći.

drZlikovac

Evo ,pošto se ne želiš sam potruditi da ti ja kopiram ,mnogi od navedenih ratova su vođeni nekoliko puta pa ti računaj..uzgred ,Osmica te pozdravlja ,reka mi da ti prenesem kako bi te volio uskoro upoznati..😁
Sovjetski ratovi‎
Rat za austrijsko nasljedstvo‎
Drugi čečenski rat‎
Ruski građanski rat‎
Rusko-gruzijski rat‎
Rusko-japanski rat‎
Krimski rat‎
Napoleonski ratovi‎
Poljsko-sovjetski rat‎
Prvi čečenski rat‎
Prvi svjetski rat‎
Sedmogodišnji rat‎
Rusko-švedski ratovi‎
Rusko-turski ratovi‎
Veliki turski rat‎
Rat za austrijsko naslijeđe
Drugi čečenski rat
Estonski rat za nezavisnost
Ruski građanski rat
Rusko-gruzijski rat
Gruzijsko-osetski sukob (1918–1920)
Invazija Crvene armije na Gruziju
Iransko-ruski ratovi
Rusko-japanski rat
Krimski rat
Napoleonski ratovi
Poljsko-sovjetski rat
Rat u Pridnjestrovlju
Pruski križarski rat
Prvi svjetski rat
Rat Druge koalicije
Rat protiv ISIL-a
Rat u Dagestanu
Rusko-čečenski sukob
Rusko-vizantijski rat (907)
Rusko-vizantijski rat (1043)
Sedmogodišnji rat
Ruska intervencija u Siriji
Rusko-švedski ratovi
Treći švedski križarski rat
Rusko-turski ratovi
Veliki turski rat…

Pod Orjenom

Ti si teži komad budaletine. Ali baš. Terapija pod hitno.

HercBosna

Musleemani mislili ste dobiti državu na guzove,dobit će te je ali u k🖕cu! S islamskim teroristima nejma pregovora već samo jako protiv ISILovaca g.Dodik!

Anonimac

Kaze rusija postuje medjunarodno pravo a upravo napada medjunarodno priznatu drzavu Ukrajinu-sizofrenija care
Slava UKRAJINI❤🇺🇦❤🇺🇦❤🇺🇦❤🇺🇦

KISINDZER

NEVJEROVATNO. HA HA HA. SAD SU SVI OVI STO VIRE IZ SUPKA NATO PAKTA UGROZENI. I TRAZE HITNO OD NATOA SVE. MAKSIMALNO. KAKO TO VLJORA RECE. ONA JE AMER AMBADADORU REKLA JASNO TRAZIM MAKSIMALNO. I ANAL INN KONOBARICA S OCTOBER FESTA S ULOGOM MINISTRA TRAZI TAKODJE MAKSIMALNO. I BISERICA NASA TRAZI MAKSIMALNO.AMAN LJUDI STA JE OVO. I SAD JE NAS ZELJKAN GOSPE TI UPAO U TO MAKSIMALISTICKO DRUSTVO. I ON TRAZI MAKSIMALNO. E JA SAD KUCI NE SMIJEM, SAD ME MUKA STA CE ONA MOJA RECI KAD SKONTA SVE OVO. OKO TOG MAKSIMALNO.

Jozo

Sejdo ne preskači terapiju i kani se maksuzije.

Anonimac

SKIM SE TI DOGOVARAŠ TI SI SVE ZAKUHO U BIH PRIČAŠ PRIČE DA HOĆEŠ GRAĐANSKU BIH PREKO LEĐA HRVATA TI PRAVIŠ UNITARNU BIH PO NALOGU ZVOJE HANUME I RIĐOBRADOG

Izmetbegović

Kolona na Dan nezavisnosti na čijem je čelu rukovodstvo stranke u autima koja vrijede skoro milion KM za mene lično nije iznenađenje. Samo oni koji ne poznaju taj sistem reagovali su sa dozom iznenađenja. Oni su samo još jednom jasno poručili svima kako vide nezavisnu BiH i kakvu su državu gradili”, naveo je Konaković. SVE MALE MOŠNJE SU VEĆ GLADNI I SMRZNUTI A ŽIVKOVIĆ PO PROCJENI CIA VRIJEDI OKO 4 MILIJARDE $. TO SRBINE KAKIRE😁