Published On: Čet, kol 2nd, 2018

KOMŠIĆ MOSTOGRADITELJ: Otvoreno pismo kineskoj ambasadorici u BiH

Predsjednik Demokratske fronte (DF) i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je otvoreno pismo kineskoj ambasadorici u BiH Chen Bo, nakon što su hrvatske vlasti objavile da će kineska kompanija graditi Pelješki most u Malostonskom zaljevu, čime se sužava Bosni i Hercegovini pristup otvorenim vodama.

U otvorenom pismu Komšić navodi: „Vaša ekselencijo, obraćam Vam se povodom činjenice da je Hrvatska na svoju ruku, bez dogovora sa BiH počela graditi Pelješki most. Izvođač poslova je Vaša, kineska građevinska korporacija i zbog toga Vas obavještavam da ćemo morati tražiti svoja prava pred međunarodnim sudovima. Vaša je zemlja u brojnim situacijama do sada plemenito pomogla Bosni i Hercegovini. Mi Vas smatramo za iskrenog prijatelja i nadam se da ćete razumijeti naše akcije.“

Komšić je u pismu izdvojio neke od najvažnijih dijelova pravnih i političkih aktivnosti koje je Bosna i Hercegovina poduzela da spriječi, kako je rekao, „ove apsurdne situacije“. Predsjedništvo BiH je na 11. sjednici Međudržavnog vijeća za saradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, održanoj 3. marta 2007. godine, iznijelo zvaničan stav da je protiv izgradnje mosta. O tome su uredno obaviješteni predsjednik RH i premijer. Komšić navodi da je u tom periodu bio član Predsjedništva BiH i dobro mu je poznato da je reagiranje iz BiH tada bilo prihvaćeno sa razumijevanjem u Hrvatskoj. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 2014. godine donijelo je Odluku o imenovanju Zajedničkog tima za pregovore sa Republikom Hrvatskom o primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i razgraničenja na moru. Razgovori, navodi Komšić u pismu, nikada nisu ni počeli, „jer to nije željela Republika Hrvatska.“

Predsjednik DF-a napominje i to da Hrvatska nije nikada željela ni razgovarati o razgraničenju i identifikaciji morske granične linije između dvije države. Dana 13. septembra 2017. godine na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojena je Deklaracija o Pelješkom mostu, koju je podržala velika većina parlamentarnih stranaka, ne želeći njegovu gradnju.

Dana 29. septembra 2017. godine Generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije, Marc Lemaitre je pozvao Republiku Hrvatsku da riješi otvorene probleme sa Bosnom i Hercegovinom oko izgradnje mosta prema Pelješcu i da se suzdrži od preduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje Evropske unije u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane. Nažalost, navodi Komšić u pismu ambasadorici Bo, Hrvatska se nije osvrnula ni na jednu molbu i nije razmatrala niti jedan zahtjev iz BiH.

„Prisiljeni smo tražiti svoju pravdu u međunarodnim pravosudnim institucijama“, rekao je predsjednik DF-a.

„Bez obzira na sve, želim da iskoristim pirliku da Vam čestitam 91. godišnjicu od osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine, u nadi da će Kina i dalje ostati predana očuvanju svjetskog mira“, zaključuje Željko Komšić u otvorenom pismu kineskoj ambasadorici u BiH.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare