Published On: Čet, velj 25th, 2021

KOMŠIĆ JE LAGAO: Ministri SDA Turković i Cikotić obesmislili su NATO ciljeve za koje se navodno bori(o) Komšić. On je i dalje uz SDA

Prema medijskim izvještajima, na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nalazi se i prijedlog ministra vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA) o osnivanju Povjerenstva za integracijski proces Bosne i Hercegovine u NATO.

Od samog početka svog mandata ministri SNSD-a odbili su podržati imenovanje Komisije za proces integracije u NATO, jer im smetaju riječi “integracija”. Naime, SNSD od početka tvrdi da BiH ne ide kroz NATO integracije, već kroz suradnju, kao što je slučaj s Republikom Srbijom.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pojavila se pred kamerama i istakla da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas napravilo nekoliko velikih koraka na putu ka euroatlantskim integracijama.

Kako kaže, usvojen je Program reformi za NATO i donesena je odluka o formiranju “Povjerenstva za suradnju s NATO-om”. Pojasnila je čak da naziv posebno navodi “suradnju”.

To znači da su bošnjački ministri Bisera Turković (SDA) i Selmo Cikotić (SDA) izglasali uklanjanje čak i riječi “integracija” iz imena povjerenstva, zaključili su mediji.

Budući da ovaj prijedlog nije podržao samo ministar obrane BiH Sifet Podžić (DF), to znači da je došlo do distanciranja od SDA, kao koalicijskog partnera DF-a. A budući da je Željko Komšić cijelu svoju predizbornu kampanju usmjerio na pristupanje BiH euroatlantskim integracijama, a koaliciju sa SDA opravdavao “državnim interesima i ciljevima” poput ulaska u NATO, ovaj potez ministara SDA ciljeve njegove politike potpuno je obesmislio . Da li bi to onda moglo značiti definitivan raskid s Bakirom Izetbegovićem, odnosno raspad koalicije SDA i DF? Odgovor bi trebao biti potvrdan, iako nije za očekivati ​​da će to biti objavljeno tako brzo. Budući da je Komšićeva stranka manja i gotovo nebitna za funkcioniranje državnih institucija, nije potrebno javno najavljivati ​​raspuštanje koalicije. Gotovo da se nema što razbiti. Važni su Željko Komšić i njegov osobni odnos s Bakirom Izetbegovićem. Kad bi mu Komšić okrenuo leđa, Izetbegović bi definitivno ostao sam. Možda zbog toga neće govoriti javno i distancirati se od Izetbegovića i njegove politike, ali sigurno ga neće nigdje i ni u čemu podržati.

Komšić također vrlo dobro zna da su Cikotić i Turković u vrlo bliskim odnosima s američkim diplomatima, kako iz civilnih tako i iz vojnih struktura, i to sigurno ne bi mogli učiniti bez njihovog odobrenja.

Ako Komšić utvrdi suprotno, sigurno će napustiti koaliciju sa SDA!