Published On: Sri, tra 11th, 2012

Komšić imenovao Arifhodžića kao “hrvatski kadar” za veleposlanika u Rimu

U posljednjih mjesec i pol dana članovi Predsjedništva BiH su detaljno pretresli bh. diplomatsko-konzularnu mrežu i imenovali dvadesetak ambasadora i konzula. Čelnici SDA, SDP-a, HDZ-a, SNSD-a i SDS-a džentlmenski su podijelili atraktivne diplomatske pozicije. Stranačke preporuke bile su opet važnije od profesionalnih referenci.

 

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ispunio je obećanje koje je početkom godine dao lideru HDZ-a Draganu Čoviću da će u najnovijoj raspodjeli diplomatskih destinacija nekoliko upražnjenih veleposlaničkih mjesta prepustiti kadrovima te stranke, koje je u posljednjih pet godina smijenio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

Nakon što je prema političkim instrukcijama iz vrha SDP-a pomeo sve hrvatske diplomate koji su imenovani za mandata njegovih prethodnika, poslušni je „vojnik partije“ Komšić prije mjesec i pol dana, dakako po Lagumdžijinom nalogu, započeo tihu rehabilitaciju otpisanih HDZ-ovih ambasadora. Prema istom principu prema kojem je ranije u diplomaciju lansirao cijelu plejadu stranačkih kolega – opskurnih likova bez ikakvog diplomatskog iskustva, pa čak i bez elementarnog poznavanja engleskog jezika, Željko Komšić je proveo i posljednju odluku predsjednika SDP-a o imenovanju diplomata iz „kvote HDZ-a“, piše Slobodna Bosna.

 

No, apsurdno je da je Komšić, poslije sramnog otkaza Čoviću bliskim ambasadoricama koje su ostvarile zavidne rezultate (Lidiji Topić, Dariji Krstičević, Željani Zovko…) u diplomaciju vratio trećerazredne kadrove čija je jedina referenca bila preporuka predsjednika HDZ-a. Dodajmo tome da se na spisku novopostavljenih „hrvatskih diplomata“ našao i dugogodišnji Komšićev savjetnik za vanjsku politiku Nerkez Arifhodžić, koji je imenovan za ambasadora u Italiji.

 

No, osim što mjesto veleposlanika u Rimu, prema nacionalnoj rotaciji (za države iz skupine G8 plus jedan), pripada kandidatima hrvatske nacionalnosti, izbor Arifhodžića je upitan i zbog činjenice da je on, i prije nego što ga je Komšić uzeo za svog savjetnika, otišao u mirovinu. (Dnevnik.ba)