Published On: Thu, Sep 10th, 2015

KOMŠIĆ IH OTPISAO? Suljagić i Bajrović na izlaznim vratima DF-a…

Dvije stranke socijaldemokratske orijentacije, DF i SDP, ulaze u finale unutarstranačkih izbora nakon kojih ni u jednoj ni u drugoj više ništa neće biti isto. Iz najužeg stranačkog rukovodstva otpast će znatan broj političkih vedeta, osobito u SDP-u, gdje se za mjesto novog stranačkog šefa natječe čak pet kandidata, od kojih će jedan sjesti na tron dok će četiri gubitnika po logici „pobjednik nosi sve -gubitnik gubi sve“ ispasti iz igre i dospjeti na stranačku marginu.
 
Nije puno drukčije ni u Demokratskoj fronti, mada se, barem za sada, samo aktualni lider Željko Komšić kandidirao za stranačkog šefa. Iako formalno postoji mogućnost, malo je vjerojatno da će se netko iz reda viđenijih kadrova DF-a usuditi stati na crtu osnivaču i najvećem stranačkom autoritetu Željku Komšiću, no to još uvijek ne znači da će stranački kongres 12. rujna proteći bez uzbuđenja, pa i ozbiljnih kadrovskih lomova. Dapače, prema dostupnim informacijama, Slobodne Bosne predstojeći kongres DF-a mogao bi biti vrlo buran a ishod krajnje nepovoljan za dvojicu najambicioznijih stranačkih dužnosnika, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića.
Još tijekom priprema stranačkog kongresa, dvojac Suljagić-Bajrović pretrpio je ozbiljan poraz u nastojanju da za sebe osigura dvije zamjeničke pozicije u stranci. Prema toj zamisli, Suljagić bi bio zamjenik predsjednika DF-a iz Republike Srpske dok bi Bajrović bio Komšićev zamjenik iz Federacije BiH. No, većina članova Predsjedništva DF-a, uključujući i Komšića, odbila je prijedlog da se uvedu pozicije zamjenika stranačkog predsjednika, vjerojatno strahujući da bi beskrajno ambiciozni i beskrupulozni Suljagić i Bajrović preuzeli ključne operativne poluge unutarstranačke vlasti i postupno marginalizirali stranačkog šefa Komšića, svodeći ga na počasnog predsjednika.
Nakon propalog plana s instaliranjem dviju zamjeničkih funkcija, Suljagić i Bajrović razradili su „plan B“, prema kojem je Suljagić tipovao na funkciju glavnog tajnika Stranke, dok je Bajrović sebe vidio na funkciji političkog direktora DF-a. Prema toj zamisli, Demokratska fronta osnovala bi nekoliko pridruženih asocijacija, poput foruma žena, foruma mladih, političke akademije, posebnog odjela za medije i analitiku, pri čemu bi radom te paralelne stranačke strukture rukovodio politički direktor DF-a Reuf Bajrović.
No, i taj plan je propao. Na sjednici Predsjedništva DF-a, koja je održana pet dana prije održavanja Kongresa, Suljagić i Bajrović pretrpjeli su potpuni debakl. Odbijen je ne samo njihov prijedlog o instaliranju političkog direktora stranke, nego je odbijen i prijedlog da se uopće gradi ta cijela paralelna stranačka skalamerija. Komšić je stao na stajalište da žene i mladi moraju biti zastupljeni u službenim stranačkim organima i da ne vidi nikakvog smisla i potrebe da se za njih pravi poseban prostor za politički angažman izvan službenih stranačkih struktura, saznaje Slobodna Bosna./HMS/