Published On: Uto, pro 15th, 2020

Komšić i Džaferović odbili sastanak s Lavrovom: Džaferović želi očuvanje države, a Komšić poštovanje

Željko Komšić, jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, danas je u obraćanju medija u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu rekao da Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, ima ponovno sastanak s Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH.

“Svima je jasno da  je Lavrov, ako ne prvi, onda drugi, treći najznačajniji čovjek, i svaki njegov potez šalje poruku. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH jesu poruke, ne njegove osobne, nego Ruske Federacije. Nepostojanje zastave BiH nije problem protokola, nego njegov, to shvaćamo kao omalovažavanje zemlje u koju je došao. Izjava Lavrova da pozdravlja Rezoluciju NSRS koja govori o vojnoj neutralnosti, također, govori o tome da ruski ministar vanjskih poslova savršeno informiran, iskusan, izbjegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu donijeti samo državni organi BiH i da je BiH donijela odluku o euroatlantskoj budućnosti”, rekao je Komšić.

Istaknuo je da na ova dva primjera Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sustava i države BiH.

“Žao mi je što je do ovoga došlo. Naše opredjeljenje je da imamo najbolje odnose s Ruskom Federacijom, ali isto tako zahtijevam da se poštuju institucije BiH. Da stvar bude gora, na društvenim mrežama je objavljen i stav Lavrova koji u jednu ruku jest prijetnja, to je nešto na čemu mi svoje odnose ne možemo graditi s Ruskom Federacijom, ali možemo od ljudi koji tvrde da su naši prijatelji tražiti da poštuju BiH i odluke institucija BiH”, kazao je Komšić.

Dodao je da je iz tih razloga donesena odluka da danas ne ugoste Lavrova u Predsjedništvu BiH.

Šefik Džaferović, jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, rekao je da na ovaj način žele očuvati dostojanstvo i ponos BiH.

“Ruska Federacija je velika država, svjetska sila, BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i imamo pravo izraziti svoj stav. Ruska Federacija, to je ponovio i Lavrov, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i Daytonski sporazum, ali i izjave koje je jučer dao Lavrov govore nam nešto drugačije. Poštovati Daytonski mirovni sporazum, a ja sam potpuno opredijeljen za poštivanje Daytona. Poštivati sve njene anekse, a to znači poštivati njen kontinuitet, institucije, njenu zastavu i grb, to se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano”, rekao je Džaferović te dodao da je visoki predstavnik jedan od aneksa Daytonskog sporazuma, a on je potreban BiH.

Tvrdi da  snage koje zagovaraju secesiju govore o odlasku visokog predstavnika, te da visoki predstavnik ne može otići iz BiH dok BiH ne promijeni Ustav.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>