Published On: Uto, tra 6th, 2021
#3rd | By Desk

KOMŠIĆ GA JE VOLIO: Preminuo novinar koji je vojsku Blaža Kraljevića pozdravljao antifašističkim pozdravom “Za Dom Spremni”

Mladen Bošnjak, zvani Kobila, poznati sportski i ne samo sportski novinar iz Ljubuškog, preminuo je u 62. godini nakon kraće bolesti.

Bio je jedan od onih iz reda “stare škole” kada je u pitanju novinarstvo, hrabar i odvažan, pisao kolumne, publikacije…, naveli su na portalu Sportske.

No nisu naveli neke druge detalje.

Naime Bošnjak je bio novinar Blaža Kraljevića, kojem je posvetio i knjigu. Pišući o zločinima u ratu 90-ih uspješno je zaobilazio temu HOS-ovih zločina. Na HOS skupovima naime Bošnjak bi držao uvodne govore a potom bi vojsku prije samog dolaska Blaža Kraljevića na scenu pozdravio sa “Za Dom Spremni”.

To je lijep i važan dokaz da formacije ABIH, kakva je bila i HOS nisu bile antifašističke formacije. Nego fašističke. Koje su koristile na svojim skupovima fašističke odore i pozdravljale se fašističkim pozdravima. Bošnjakov HOS nije bila jedina takva formacija unutar ABIH. Postojala je i Handžar divizija, kasnije preimenovana u Zulfikar. Ona će u Grabovici kasnije počiniti genocid.

HOS se u Hercegovini ali i po Sarajevu, kao formacija ALije Izetbegovića, istakao zločinima nad Srbima.  U Dretelju su silovali i ubijali, u Sarajevu bacali srpske starice iz nebodera.

No hvaliti HOS i kuditi HVO nakon rata značilo je napredak u karijeri , jer pohvala HOS-u pohvala je Armiji BIH.

Iako se o HOS zločinima štošta toga zna, ništa to nije spriječilo federalne medije da HOS uzdižu na razinu vrijednosti. Tako je i Bošnjak jedne godinem bijaše li to doba Alijanse ili Platforme, vrag će ti ga znati, postao šef nekakvog novinskog udruženja pod patronatom Sarajeva iako od formalnog obrazovanja nije imao ništa.

Ništa novo u Ljubuškom. Ako si Ljubušak i lojalan si Sarajevu, i hvališ HOS, ne treba ti formalno obrazovanje.

Skupa s Bakirom Hadžiomerovićem uspjelo mu je čak dovesti Komšića u nekakvu dvoranu u Ljubuški gdje se okupljalo spomenuto novinarsko društvo.

Mnogi  sarajevski mediji često su ga zvali i za analize društvenih prilika ili gostovanja po TV emisijama ako je trebalo pljucnuti po hrvatskoj politici u BIH i dodvoriti se Sarajevu. Tako je bio gost i na N1 televiziji na kojoj inače gostuju nacisti poput ReufLjagića koji tvrde da “svako mrtvo dijete ne vrijedi isto i da to ovisi je li ono Hrvat ili Bošnjak i tko ga je ubio”.

Na takvim nacističkim TV kućama gostuju danas i svi hrvatski HOS-ovci u politici.

Bio je, kako kažu, jedan od najboljih sportskih novinara na ovim prostorima.

Eto bio je. Jeste. Bio je najbolji. Neprevaziđen.

Napisati da je bio nepismen bila bi uvreda pokojniku?

Ok. Recimo onda da nas je  napustio  izuzetno pismeni obožavatelj HOS-a. Antifašističke postrojbe ABIH koja je u Čapljini prerezala vrat bračnom paru Kuzman, Srbe tjerala da pasu travu a Olgu Draško višestruko silovala. Samo zato jer su bili Srbi.

Ništa od tog Bošnjak nikada napisao nije. A bio je novinar. Baš u onoj mjeri u kojoj je novinarka Štefica Galić ili Martina Mlinarević. Koje, dok šarmiraju Srbe, nikad o tome ništa napisale nisu. A i zašto bi. Ta i one su se divile HOS-u. I ne samo divile. Galićeva je čak u svom filmu ugostila čovjeka, ratnog zločinca, koji je tjerao Srbe da pasu travu, bio šef logora za silovanje Olge Draško i rezanje vratova bračnog para Kuzman. Humanistica naša. Najveća. Drugarica Dežulovića Pravednog. Borca protiv svih Lora. Osim one u Čapljini.

Sprovod Mladena Bošnjaka održat će se u utorak, 6. travnja 2021. u 16 satina mjesnom groblju Jabuka u Pregrađu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>