Published On: Sri, stu 5th, 2014

Komšić, Čović i Ivanić: Zanimljivo je da se svi slažemo

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić danas je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine imao prve službene susrete s Mladenom Ivanićem, predsjednikom PDP-a i članom Saveza za promjene, i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

”Zanimljivo je da se svi slažemo o nekim osnovnim stvarima što bi trebalo prvo raditi na državnoj i entitetskim razinama vlasti”, kaže Komšić.

Najviše se, dodao je, pričalo o euroatlantskom putu BiH i putu k NATO-u pri čemu je naglašen koordinacijski mehanizam i uknjižba “perspektivne nepokretne” vojne imovine.

Šira koalicija u Sarajevu 

”Ivanić je iskazao interes za pitanje vojne imovine. To nam je politički jasno, pa smo pričali što to znači s pravnog aspekta”, rekao je Komšić.

Sugovornicima je predstavio ciljeve na kojem će Demokratska fronta insistirati – euroatlantski put, tj. rješavanje koordinacijskog mehanizma i uknjižba “perspektivne nepokretne” imovine, o čemu priznaje “ne zna da li će se postići suglasnost s izbornim pobjednicima”.

Zaključio je da je što šira koalicija u Sarajevu dobra za stabilnost zemlje.

Predsjednik PDP-a i član Saveza za promjene Mladen Ivanić rekao je nakon sastanka s Komšićem kako se ”još ništa nisu dogovorili”.

”Ovo je tek prvi sastanak na kojem smo jedni drugima čestitali na izbornim rezultatima”, kazao je Ivanić, budući srpski član Predsjedništva BiH te naglasio kako su današnji sastanci početak procesa kako će izgledati Vijeće ministara BiH.

”Smatramo da Vijeće ministra BiH treba uraditi nešto pozitivno za ljude u BiH a to znači da se okrene pitanjima ekonomije, razvoja, privlačenja investicija i drugim pomacima u oblasti ekonomije”, kazao je Ivanić.

Sad je svima jasno

Na sastanku s Komšićem, Ivanić je, dodaje, razgovarao o nekim stvarima u vezi s kojim bi se mogli usuglasiti kao npr. neko olakšanje gospodarstvenicima za plaćanje PDV-a.

Više je, ističe bilo riječi o načinu rješavanja mehanizma koordinacije, a manje o konkretnim varijantama “tko s kim i kako”.

”Vidljivo je da se definiraju opcije u kojoj HDZ i SNSD idu zajedno”, rekao je Ivanić dodajući da je na političkim strankama iz Federacije BiH da se opredijele.

Također Ivanić se danas kratko sastao i s Bakirom Izetbegovićem. U razgovoru, tvrdi nije istaknuto ništa novo te poručio da je još rano za kombinacije.

Nakon toga, Ivanić se sastao s Čovićem te su razgovarali o trenutnoj političkoj sceni i primopredaji dužnosti članova Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka, Čović je rekao kako je ”sad svima jasno tko čini osnovu te strukture vlasti na svim razinama”.

”Uz stranke koje vežu pojedine stranke sa sobom, to je evidentno HDZ (koji uz sebe ima stranke Hrvatskog narodnog sabora) tu je i SDA s onima s kojima će se već dogovoriti i to je, evidentno SNSD s onim partnerima s kojima su se usuglasili da čine vlast u Republici Srpskoj, a time i u instituciji Vijeća ministara BiH”, kazao je novinarima nakon sastanka Čović te dodao kako treba ubrzano sazvati sve skupštine, izabrati domove naroda ”jer bez tog dijela zakonodavne vlasti nema mandatara niti mnogo drugih stvari”.

Tek početak

”Naravno, ostat će vrijeme koje je potrebno za provjere, ali bitno je da dođemo do one faze kad smo iskreirali tu scenu. Bitno je napraviti jasan program i jasnu dinamiku što raditi da bismo što prije pokrenuli BiH”, rekao je Čović.

Ističe da je u tom duhu danas s Ivanićem (koji bi trebao biti prvi predsjedatelj Predsjedništva BiH), a uskoro i sva trojica članova toga tijela, dogovoriti neke kodekse ponašanja te misli da ”na primjeren način treba da predstavljamo Predsjedništvo BiH”.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da je u današnjem susretu s Čovićem više bilo riječi o primopredaji dužnosti i prvim potezima kao potencijalni članovi Predsjedništva BiH, a ne toliko o stranačkoj suradnji ”jer mislim da je teško da do nje, barem u ovom trenutku, dođe”.

”Ostajem pri ocjeni da je ovo početak, da će proces konstituiranja Vijeća ministara BiH potrajati, možda ne onako dugo kao što je to bilo prošli put. Uvjeren sam da će to biti do ožujka ili travnja, možda i prije, a sad se nalazimo samo u fazi prvih razgovora”, rekao je Ivanić.

Ističe da njegov današnji razgovor s Čovićem nije bio u vezi s konstituiranjem potencijalnih većina ”jer je stav Čovića jasan,on očito preferira SNSD”.

”Jasno mi je da to čini, ne zbog RS-a, nego zbog vlastitih ciljeva. Vidjet ćemo što je to i kako će to sve skupa biti dovedeno do kraja”, kaže Ivanić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare