Published On: Pon, ožu 11th, 2013

Kompromis o elektorskom sustavu postići do 9. travnja

Ovaj tjedan mogao bi biti odlučujući kada je u pitanju traženje rješenja za provedbu presude „Sejdić i Finci“, barem kada je u pitanju Federacija. Lideri četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u FBiH sastat će se najvjerojatnije u utorak kako bi pokušali postići kompromis o ustavnim i izbornim rješenjima koja bi značila provedbu presude, a time i deblokadu europskog puta BiH. Dogovoreno rješenje bi se onda konačno usuglašavalo sa strankama iz Republike Srpske.


Europskim dužnosnicima koji su se uključili u rješavanje problema predstavljeno je nekoliko zasebnih stranačkih prijedloga. Temeljem tih prijedloga dva HDZ-a, SDP i SBB traga se za kompromisom koji će biti prihvatljiv za sve. EU je spreman pomoći kako bi zajednički dogovor bio pretočen u konkretna rješenja do 9. travnja, kada bi u Mostar, na gospodarski sajam, trebao doći europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Njegov boravak u BiH će vjerojatno biti iskorišten kako bi se prezentirao dogovor.
Cilj lidera federalne “četvorke” je da se najkasnije u idućih desetak dana postigne dogovor temeljen predloženih rješenja, a da se u Mostaru ovaj dogovor simbolično potvrdi i pokaže predanost europskoj perspektivi BiH. Elektorski način izbora se spominje kao moguće kompromisno rješenje, a ono oko čega se spore stranke u FBiH je koliko bi bilo izbornih jedinica i kako bi one bile organizirane. Hrvati traže dvije ili više izborne jedinice u FBiH, većinski bošnjačke stranke smatraju da bi pri izboru članova Predsjedništva BiH Federacija trebala ostati jedna izborna jedinica. Mnogo je nepoznanica i oko toga što zapravo predstavlja elektorski sustav i kako bi se on mogao primijeniti u BiH. Svakako najpoznatiji primjer elektorskog sustava je onaj američki i on je također rezultat kompromisa iz vremena osnivanja SAD u 18. stoljeću. Time i male savezne države zadržavaju nekakav utjecaj na ishod predsjedničkih izbora. Primjerice, Wyoming, koji ima najmanje stanovnika – oko 550.000, ima tri elektora koji su presudniji za ishod izbora nego što bi bilo njegovi žitelji ako bi svaki birač vrijedio jedan glas.
Kompenzacijski glasovi
Elektorski sustav primjenjivao bi se na izbor članova Predsjedništva BiH tako što bi birači iz svake izborne jedinice izravno birali elektore, a oni pak članove državnog vrha. U različitim kompliciranim matematičkim modelima koji se razmatraju predviđeno je i uvođenje kompenzacijskih glasova kojima bi se ublažio nesrazmjer između županija s različitim brojem stanovnika. Konačni bi cilj bio spriječiti da izborne jedinice s bošnjačkom većinom dominiraju nad onima s hrvatskom većinom.