Published On: Pet, ruj 29th, 2017

Komitet za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta u posjeti BiH

Izaslanstvo Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta danas i sutra u posjetiti je Bosni i Hercegovini u sklopu istraživanja i analize izazova s kojima se suočava zapadni Balkan, kao i posljedicama po britansku politiku, posebno nakon Brexita.

Izaslanstvo od četiri člana koju predvodi lord Howell od Guidlforda, bivši državni tajnik za transport i energiju, imat će brojne susrete, uključujući i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj i entitetskoj razini, Međureligijskim vijećem BiH, predstavnicima civilnog društva, sigurnosnog sektora i međunarodne zajednice, uključujući i visokog predstavnika, najavljeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

Pored ove posjete, ova analiza stanja uzima u obzir i pismene predloške te usmena svjedočenja širokog niza relevantnih aktera iz Ujedinjenog Kraljevstva i iz regije.

Analiza obuhvata tri oblasti: izazove s kojima se suočava regija, vanjske odnose regije, te britanske interese i politiku. Zahtjev za analizu stanja pokrenut je u srpnju a izvještaj će biti predstavljen krajem godine./HMS/