Published On: Uto, pro. 29th, 2015

KOMENTAR Božić u Lendogradu

Već osmu godinu za redom građani Novog Travnika primorani su gledati dotrajale i neugledne božićne ukrase, neki od njih stari su i do 15 godina i tako dotrajali i “pokvareni” simboliziraju duh Božića u ovoj općini.

Aktualni načelnik, Refik Lendo, na isteku svog drugog mandata učinio je sve što se moglo učiniti da se i u Novom Travniku osjeti mizeran dio božićne atmosfere.

_____________ piše: Gloria Lujanović l poskok. info 

 

Inače se općina Novi Travnik u zadnje vrijeme u medijima spominje samo kada načelnik Lendo, marginalizira sve njene građane, prekrši Ustav BiH i majorizira Hrvate. U ionako podijeljenoj općini Lendo revnosno i predano radi da i ostane takva. Novi Travnik je već neko vrijeme u središtu zanimanja, valjda na taj način drug Lendo privlači investiture, vrag će mu znati.

Godinama se po internetskoj tražilici Lendo vodio kao “ osumnjičeni za ratne zločine”, aktivan i ažuran u vrhu srednjobosanskih postrojbi Armije BiH – zaštitnik, osloboditelj i otkupitelj. Hrvatima devedesetih to nije imao tko reći pa sada postaju svjesni  – da, Armija BiH nas je oslobodila i nek’ vam recimo Posušaci na tom zavide.

Nedavno je drug  Lendo, prepun političke i intimne volje za radom, mrzovoljan i sit glomazne općinske administracije/dokumentacije i kojekakvih akta, odlučio službene dokumente potpisivati samo na bosanskom jeziku. Što neće. Jes’ ga briga.

Općina je već godinama njegova privatna prćija za manifestiranje, operacionalizaciju i konkretizaciju svih velikobošnjačkih snova koji se na državnom/federalnom planu ne uspiju ostvariti.  Načelnik Lendo nije puno objašnjavao i pojašnjavao svoj postupak ali  nije ni Inzko njegov.

Šta će – i Inzko zna da se treba riješiti pitanje siromašnih građana, prevelike administracije u službama, otpusititi više od polovice namještenika,službenika, ovih i onih. Nema se kad Inzko baviti Lendom koji izravno krši Ustav BiH – uostalom i da se bavio, sigurna sam kako bi pohvalio ovaj nadasve „odličan potez za prosperitetniju BiH svih njenih građana jer tako se štedi papir, a zna se, državna ekonomija počiva na uštedi papira“.

Taman kad su Novotravničani zaboravili na ovu “antidaytonsku epizodu – Inzko šuti i spava po konferencijama dok Lendo krši Ustav”, nedavno se načelnik pozvao na “ zakon, pravnu državu i njene institucije”.

„Nakitila se“ se jelka u zgradi općine četvrtkom ujutro da bi se dan poslije, drug Lendo pozvao na kojekakvu „zakonsku uredbu o kićenju i dekoracijama za blagdane“, te općinskom domaru naredio da je „raskiti.“, što je domar i učinio. Na Badnji dan, poslao je suživotnu, pomirujući čestitku povodom Božića u kojoj stoji: “Sretne nastupajuće blagdane, da ih u blagostanju provedete uz svoje najbliže”.

Licemjerno i drsko kako samo načelnik zna i umije. Ustav BiH se selektivno i čita i poštuje onda kada to Lendi odgovara.

U Lendogradu je od svakog zakona jača Lendina uredba i Inzkova šutnja – hrvatski se jezik iako Ustavom ravnopravan s druga dva potpuno zanemaruje, politička prava Hrvata se krše,  “jelka se rasktila” jer je to “po zakonu”.

Ukratko, forma se bijedno zadovljila – neiskrena načelnikova  božićna čestitka i nekoliko dotrajalih uličnih božićnih ukrasa. Patetična lirska minijatura o suživotu u srednjobosanskoj općini i samog bi Inzka natjerala na suze.