Published On: Uto, lip 1st, 2021
#3rd | By Desk

Komemoracija za Ljubicu Ostojić u HNK Mostar

Povodom smrti književnice i dramaturginje Ljubice Ostojić, koja je u subotu preminula u Sarajevu u 77. godini, bit će održana komemoracija u četvrtak, 3. lipnja 2021. godine, s početkom u 11 sati u HNK Mostar, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Komemoraciju zajedno organiziraju HNK Mostar i Mostarski teatar mladih.

U svojoj dugoj i plodnoj spisateljskoj karijeri objavila je brojne knjige za djecu i mlade, zbirke pjesama i priča te dramske tekstove od kojih je većina praizvedena na bosanskohercegovačkim pozornicama.

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i na Odsjeku za komparativnu književnost-teatrologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Uz poeziju, najdublji trag je ostavila u sarajevskom i mostarskom teatru. Radila je kao dramaturginja Pozorišta mladih, a jedna je od stalnih suradnica Mostarskog teatra mladih. Od 1994. do 2016. godine bila je redovita profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Praktična dramaturgija, gdje je uspješno sudjelovala u dramskom odgoju generacija mladih dramaturga i dramskih pisaca.

Njena poezija, kritika i radio drame prevedene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenački, poljski, češki, slovački, grčki i francuski jezik.

Od 1974. godine, članica je Društva pisaca BiH, a od 2007. godine, članica je i P.E.N. Centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja, među kojima treba izdvojiti MESS-ov Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra (2012.) te Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot” (2000.)./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x