Published On: Wed, Jun 15th, 2016

KOMEDIJA SA ŠPANJOLSKIM VLAKOVIMA U BIH: Naručeni 2005. Isporučeni 2010. Puštaju se u promet u srpnju. Valjda, možda, vidjet ćemo…

Garniture Talgo vlakova koje su “Željeznice FBiH” (gubitaš kojeg svake godine dokipatiliziramo sa desecima milijuna maraka) kupile 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španjolske i koje su koštale ovu državnu tvrtku 132 milijuna KM (66,7 milijuna eura) ipak će, prema svemu sudeći, prometovati bh. prugama, i to prvi put od njihove isporuke 2010.

Kako saznaje Dnevni avaz, trenutno je u tijeku proces testiranja Talgo vlakova, koji obavljaju stručnjaci iz španjolske kompanije “Talgo”.

“Željeznice FBiH”, naime, rade punom parom (ha ha punom parom) da već u srpnju puste Talgo vlakove u promet, i to na željezničkim linijama Sarajevo – Zagreb, ali i Sarajevo – Banja Luka.

Također, kada se završi proces provjere, bit će organizirana i promotivna vožnja na koju će biti pozvane brojne uzvanike, pa i članovi Predsjedništva BiH.

Prethodno je iz ŽFBiH potvrđeno da su dobivene i sve potrebne dozvole za prometovanje u BiH i Hrvatskoj te da bi sa završetkom remonta južne pruge ovi vlakovi vozili i na liniji Sarajevo – Ploče.

Također, prema ovim informacijama, u tijeku su i pregovori o iznajmljivanju pet garnitura Talgo vlakova “Željeznicama Turske”, dok bi preostale četiri bile puštene u promet u BiH.

Moderno opremljeni vlakovi

Od devet kupljenih garnitura, pet je dnevnih, a četiri noćne. Ovi moderni vlakovi, koji su u uporabi diljem Europe, moderno opremljeni, a imaju i tuš-kabine, TV plazme, kao i pristup internetu.

132 milijuna KM – koštali vlakovi
9 modernih – garnitura kupljeno
2005. godine – dogovorena kupnja
2010. godine – isporučeni ŽFBiH