Published On: Ned, stu 5th, 2017

KOME BI NAJMANJE ODGOVARALA PODJELA BIH: Iznenadit ćete se, no to nisu Bošnjaci…

Tekst koji je pušten kao probni balon, u srbijanskom Ekspresu, govori kao je podjela BIH gotova stvar. Kako su Putin i Erdogan već utvrdili plan. Srbija će biti nagodna Sandžaku. Srbi će biti pušteni iz BIH. Bošnjaci će dobiti 51% BIH i dobre veze sa Sandžakom koji bi u tom nekom prijelaznom razdoblju, kako bi se primirio dobio neku vrst autonomije. Hrvatima je u tom slučaju namijenjeno ili da se asimiliriaju ili ih se zadovolji nekakvim kantonom koji bi se prostirao od Livna do polovice Mostara. I mogli bi birati žele li ostati živjeti u dominantno muslimanskoj državi ili se iseliti.

Iako je najava Eksprea iracionalna ona govori o mokrim snovima određenih političkih struktura koji rješenje BIH vide u srpskobošnjačkoj nagodbi.

I to ne svih Srba i ne svih Bošnjaka.

Što bi se dogodilo kad bi se takav plan i pokušao ostvariti? Prognozirati kako bi USA mirno promatrala, podjelu BIH, jednako kao i Njemačka naivno je.

No ono što je indikativno jest šutnja velikod dijela bošnjačke zajednice. Kao da su se pomirili da je RS zauvijek izgubljen teritorij te u ovom scenariju vide zapravo ostvarenje konačnog sna. Formiranje nacionalne države Bošnjaka u kojoj više ne bili na 51% nego na 75% i više s vremenom. Tako bi bošnjačka nacija dobila po prvi put u povijesti svoju nacionalnu državu. S izlazom na more.

Vjerovati kako nema Bošnjaka u BIH koji ne prizivaju upravo ovaj scenarij, koji bi u drugom poluvremenu išao kao sjedinjenju sa Sandžakom naivno je.

Važno je dobro poslušati trenutne rasprave oko toga kuda treba ići budući autoput Sarajevo Beograd i sve će biti jasno.

Dakle po prvi put imamo situaciju u kojoj “vjekvni i temeljni branioci Bosne” šute na ideju podjele BIH. Dok jedini narod koji si suštinski s ovim bio pogođen bili bi Hrvati u BIH. Oni isti koji se optužuju za UZP podjelu BIH i neodanost državi.

Očekivati da bi Hrvati u BIH , čija se zemlja nalazi i u RS-u i u FBIH postali lojani građani koji bi tek tako prihvatili taj plan suludo je.

Očekivati da bi ih Hrvatska vojno stajala, također je suludo. Današnja garnitura ne.

Jedini lider koji je kazao da bi u ovakvom slučaju isti dan donio odluku o slanju HV-a u BIH bio je Zoran Milanović. On dans na žalost, nije više među aktivnom političkom elitom.

Spin tekst pušten je nakon posjete Hoyt Yeea Beogradu, posjete koja je u tamošnjim medijima označena kao ponižavajuća.

Magazin blizak Vučiću, poručuje mu : Mi možemo i bez vas. Vi niste gazde na ovom prostoru.

To je jedini smisao ovog suludog teksta.

No ono što je znakovito jeste šutnja. Šutnja medija u Sarajevu. Šutnja medija u Beogradu.

Možemo li zamisliti da zagrebački Globus objavi plan podjele BIH dogovoren između Merkelice i Trumpa i da se o tome šuti u BIH?

Polako se kuhamo. Navikavamo se na narative s Istoka. O amanetima. O podjelama. Medijski rat nikada zapravo nije ni prestao.

Džaba stotinu govora o pomirbi g. Enisa Bešlagića. Trgovci moći, egoisti, dobrovoljni donatori tuđih života ne prestaju.

Kako vrijeme prolazi rješenje koje je Poskok predstavio prošle godine, nameće se kao jedino moguće u BIH.

Srbi žele rješenje A. Bošnjaci rješenje B. Hrvati rješenje C.

Rješenje za BIH je sublimacija sva tri politička cilja. Tako da Srbi dobiju 90% od cilja A. Bošnjaci 90% od cilja B i Hrvati 90% od cilja C.

Međunarodnoj zajednici odavno smo dostavili to rješenje. U internim razgovorima rečeno nam je, od onih ljudi koji ne žele ratove i žele dobro BIH: Mi znamo da je to rješenje, al znate, postoje kontrolori krize. Njima implementacija tog jednostavnog rješenja koje zadovoljava sve tri strane naprosto ne odgovara. Oni ne žele povlačenje iz BIH, ne žele da BIH ima EU putovnice, ne žele brz progres BIH, suživot i pomirenje. To je zapravo jedino rješenje o kojem se ne smije govoriti, jer odavno se nametnulo kao opasno. Ne opasno po mir. Opasno po rat. Opasno ko kontrolu krize.

 

 

 

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x