Published On: Čet, velj 7th, 2013

Komarica traži konferenciju za povratak i jačanje pravne države

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine banjalučki biskup Franjo Komarica zamolio je hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića za odlučnije angažiranje vlasti i dužnosnika Republike Hrvatske na rješavanju problema povratka Hrvata izbjeglih iz BiH, a posebice onih s područja banjolučke regije i iz bosanske Posavine, prenijela je u srijedu Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA).
Hrvatski je predsjednik u Zagrebu primio biskupa Komaricu i ravnatelja Caritasa Banjolučke biskupije Miljenka Aničića.
KTA navodi kako je banjolučki biskup izvjestio hrvatskog predsjednika o stanju hrvatskog naroda u BiH a posebice na području Republike Srpske.
Podsjećajući na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, biskup komarica je zamolio predsjednika Josipovića da razmisli o strategiji koja bi bila dobra i korisna i za Hrvatsku i za BiH kako bi hrvatski narod u BiH mogao dati svoj konstruktivni doprinos da BiH bude otvorena za europske integracije.
Komarica je ocijenio kako se može dogoditi da se opet odgodi provedba strategije za povratak prognanih i izbjeglih Hrvata iz BiH, pa je predsjednika Josipovića zamolio za angažiranje kako se to ne bi dogodilo.
Banjolučki biskup istaknuo je kako je i u nedavnim kontaktima s predstavnicima međunarodne zajednice dobio jamstva o načelnoj spremnosti da pomognu u rješavanju problema povratka Hrvata u BiH, pa je predsjedniku Josipoviću predložio organiziranje zajednička konferencija s ciljem jačanja pravne države u BiH čime bi se i Hrvatima koji u njoj žive osigurala ravnopravnost.
Kako navodi KTA, biskup Komarica je nakon susreta zaključio kako je hrvatski predsjednik pokazao dobru volju da surađuje i pomogne no upozorio je i kako na to nije bilo adekvatna odgovora s druge strane.
“Predsjednik Josipvić očekuje i konstruktivne partnere s druge strane i na političkom i na gospodarskom i na kulturnom, a pogotovo na medijskom području”, kazao je Komarica.
Dodao je kako je predsjednika Jospovića ipak zamolio da potakne hrvatske dužnosnike da razgovaraju s predstavnicima vlasti ne samo u Sarajevu nego i u Banjoj Luci, ističući da i Hrvati u RS “trebaju nekom pripadati”.
KTA podsjeća kako na području RS dana nedostaje 92 posto od predratnog broja Hrvata katolika, te kako do sada nije bilo političke volje da bi im se osigurao povratak prijeratnim domovima.
(Dnevnik.ba)