Published On: Sri, lis 19th, 2016

KOMARICA OTKRIO Strani dužnosnici Hrvate BiH više ne smatraju konstitutivnim narodom!

Autor: Hina/CroExpress
Biskup banjalučki Franjo Komarica u utorak navečer u Splitu izrazio je očekivanje kako će se nova hrvatska vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem odlučnije zauzimati za prava hrvatskog naroda u BiH.
‘Nadam se da će nova hrvatska vlada s predsjednikom Plenkovićem konačno zakoračiti odlučnijim korakom u korist mira, ravnopravnosti, sređivanju odnosa na pravdi i istini u najbližem susjedstvu Republike Hrvatske, to jest u BiH. Također se nadam da će nova hrvatska vlada krenuti odlučnije prema rješavanju onog što je nama Hrvatima u BiH bespravno oduzeto, a to je pravo na našu domovinu i naše dostojanstvo,’ rekao je biskup Komarica u Splitu na predstavljanju zbornika radova ‘Prešućivani zločin-20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u RS-BiH’ u kojem su objavljeni radovi dvadesetorice autora koji su prezentirani na Međunarodnom studijskom danu o organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije odražanom 13, studenog pršle godine.Biskup Komarica je upozorio kako međunarodni dužnosnici u razgovorima s njim ističu kako Hrvati nisu narod nego su nacionalna manjina u BiH.
‘To hrvatski političari, kako oni u BiH tako i oni u Hrvatskoj, znaju i šute,’ kazao je Komarica, koji je oštro je kritizirao hrvatske političare u BiH zamjerivši im da ne vode računa o interesima svojeg naroda.
‘Svjedoci smo da već više od dva desetljeća u BiH napreduje i pojačava se fatalna dehumanizacija odgovornih ljudi među današnjim političarima uključujući i hrvatske političare u BiH koji su svih 20 proteklih godina zahvaljujući ustavu Republike Srpske (RS) bili tek demokratski ukras i ikebana entitetskih, to jest antihrvatskih vlasti, uopće ne štiteći interese svog naroda. Za razliku od njih drugačije su činili prema pripadnicima svog naroda predstavnici druga dva konstitutivna naroda – bošnjački u Republici Srpskoj a srpski u Federaciji BiH,’ kazao je Komarica.
On je također optužio i predstavnike međunarodne zajednice da su doprinijeli teškom stanju u BiH.
‘Upravo u BiH pala je na ispitu zrelost i europska vjerodostojnost,’ smatra Komarica.
‘Tako mi je barem rečeno od strane predsjednika EU-a i nekoliko vrlo utjecajnih predsjednika država Europe kada sam ih nedavno pitao: Zašto ne sređujete situaciju? Zašto istočna i jugoistočna Azija imaju daleko više utjecaja u BiH nego Europska unija, a mi ne graničimo s njima nego graničimo s vama ‘ istaknuo je Komarica prepričavajući svoj nedavni susret sa čelnicima Europske unije.Naglasio je kako sa strepnjom gleda na budućnost Europe kazavši kako se europski čovjek dramatično urušava i ‘zakržljava njegova duhovna dimenzija.’
‘Mene zabrinjavaju ne Hrvatska niti BiH, iako ima mnogo razloga za brigu, nego mene zabrinjava Europa. Kuda ideš Europo? Definitivno se Europa urušava u svojoj viziji i poslanju. Europa će, nažalost, vrlo brzo pasti,’ poručio je Komarica.
Glavni urednik zbornika ‘Prešućeni zločin- 20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u RS-BiH’ Frano Piplović je upozorio kako je stanje hrvatskog naroda u BiH, a posebice u RS-u,u do te mjere dramatično kako ubuduće Hrvatska neće moći popunjavati ‘svoje biološke i demografske rupe’ Hrvatima iz BiH jer Hrvati u BiH iščezavaju.
Povjesničar Stjepan Lozo je podsjetio kako je u ovom zborniku objavljen i uradak premijera Andrea Plenkovića ‘Pogledi Europske unije prema budućnosti BiH.’
‘Plenković u tom uratku sugerira europske perspektive kao moguće rješenje bremenite situacije u kojoj se BiH nalazi,’ rekao je Lozo.