Published On: Thu, Apr 18th, 2013

Komarica i Ljubić o povratku prognanih i izbjeglih Hrvata katolika

Banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica susreo se 17. travnja u prostorijama Vrhbosanskoga nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Damirom Ljubićem.
U razgovoru su sudjelovali: savjetnik u ministarstvu g. Drago Bilandžija, šef Ureda ministra Ljubića g. Ivica Zadro i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.
Središnja tema bio je povratak prognanih i izbjeglih Hrvata katolika i drugih građana BiH s posebnim naglaskom na banjalučku regiju i bosansku Posavinu. Ministar Ljubić je upoznao biskupa Komaricu da je njegovo ministarstvo u suradnji s entitetskim ministarstvima organiziralo radni sastanak 15. travnja u Banjoj Luci na temu povratka.
Biskup je ministru za to zahvalio i ujedno izrazio svoju žalost što na taj sastanak nisu bili pozvani predstavnici udruga prognanika iz banjalučke regije koji su osobito zainteresirani za povratak. Ministar i njegovi suradnici su izrazili spremnost da se u dogledno vrijeme susretnu sa predstavnicima tih udruga kako bi ih informirali o svim potrebnim stvarima vezanim za prijavljivanje na Javni poziv koji je otvoren do 7. svibnja.
Ministar i biskup su se složili da trebaju zajedno poraditi da se što brže stave na raspolaganje donatorskih sredstava kako bi se čim prije krenulo u realizaciju obnove infrastrukture i objekata.
Biskup Komarica je informirao ministra Ljubića o međunarodnom samitu „Korak naprijed“ koji se planira organizirati 9., 10. i 11. lipnja u Banjoj Luci, a koji bi trebao okupiti vjerske vođe i političke predstavnike iz BiH, te izvan nje.