Published On: Ned, tra 29th, 2012

KOMARICA: Do rata u RS-u bilo 220 000 Hrvata, sada ih je nešto manje od 12.000

Biskup_KOmarica_nBanjalučki biskup Franjo Komarica izjavio je da je položaj Hrvata i katolika u BiH nezavidan, a da je osnovni razlog za to manjak političke volje onih koji su napustili prijeratna ognjišta da se vrate na njih. “Ono što vrijedi za ostala dva naroda – Srbe i Bošnjake – da se bore za svoja prava, za hrvatski narod je mislena imenica”, rekao je biskup Komarica za beogradsku “Politiku”.

 

On je naveo da je, prema popisu iz 1991. godine, “u BiH bilo oko 820.000 katolika, uglavnom Hrvata, a da ih je danas, prema podacima katoličke crkve, 440.000”. Prema njegovim riječima, na teritoriji današnje Republike Srpske “do rata je bilo 220.000 Hrvata, a sada ih je nešto manje od 12.000″.

 

On je odluku Srba da omoguće evakuaciju Hrvata iz Travnika i Vareša preko teritorije Republike Srpske, kada ih je u ljeto 1993. godine napala bošnjačka Armija BiH, ocijenio kao gest kršćanskog milosrđa. “Bio je to gest kršćanskog milosrđa. Ne mogu ni danas dovoljno zahvaliti Srbima što su tada spasili tisuće nevinih Hrvata”, rekao je biskup Komarica, prenosi VL.

Zanimljivo je da se biskup Komarica u svojim istupima ponaša kao entitetski biskup nadležan samo za teritorij Republike Srpske iako njegova biskupsa nadležnost prelazi i na znatan dio Federacije BIH u kojoj je prema posljednjim istraživanja protjerano i raseljeno znatno više Hrvata nego iz samog RS-a. A o čemu se u javnom BH diskursu ne govori.