Published On: Pon, svi 31st, 2021

KOLUMNA: Fra Mirku Majdandžiću moralo bi biti jasno kako vjera, Dom i braća nisu na prodaju

Još od famoznog posjeta Željka Komšića Gvardijanu fra Mirku Majdandžiću i Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici nekako je ovaj tekst se nalazio u mom računalu sa jednom dilemom “pustiti” ga u javnost ili ne i tako ponovno dati na važnosti apsolutno nevažnom tzv “hrvatskom” članu Predsjedništva Željku Komšiću ili ga ostaviti u arhivi kao podsjetnik jednog autorovog promišljanja.

No nakon vijesti kako je Gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici svjedočio u korist zapovjednika Armije BiH Dragana Vikića, jednostavno reakcija na sve ovo morala se napisati.

Samostan u Fojnici ima iznimnu povijesnu vrijednost o kojoj nema potrebe iznova pisati i ona je više manje svima poznata.

Samostan je s braćom franjevcima čuvao i očuvao našu katoličku vjeru, naš nacionalni hrvatski identitet i naš Dom kroz stoljeća unatoč svim silnim svjetskim (vele)silama koje su dolazile i odlazile u ove krajeve ponosne Središnje Bosne.

Jedan od takvih velikih franjevaca bio je ubijeni fra Nikica Miličević. Moja osobna povezanost s ovim velikim i iznimnim čovjekom zapravo započinje s mojim sakramentom Prve pričesti.

I danas pamtim njegov osmijeh i vedar duh koji bi nas u ranim 80-im prošlog stoljeća krišom pokupio u auto i vozio nas u jednu malu kuću kako bi nam predavao vjeronauk. Tada to baš i nije bilo poželjno pa bi roditelji uglavnom riskirali puno toga ukoliko bi njihova djeca učila o svojoj katoličkoj vjeri.

Kako je ovaj dio Bosne uvijek bio isprepleten različitim nacijama tako bi nakon vjeronauka odveo nas na jedan seoski stadion gdje bi tu bili moji prijatelji i Bošnjaci i Srbi, te bi on svima poklonio bombone, što je u to vrijeme bio itekakav luksuz, a onda bi sa nama djecom svih nacija uživao u nogometu.

Bio je to veliki čovjek, mirotvorac, istinski franjevac i osoba koja mi je udjelila sakrament Prve pričesti, a naša zajednička fotografija još krasi prvu stranicu obiteljskog albuma.

I kao takav fra Nikica Milčević u ljeto 1991. došao je u Fojnicu, gdje je obnašao dužnost kapelana, vikara samostana i fojničke župe sve do nasilne smrti u studenom 1993.

Ubio ga je vojnik Armije RBiH, Miralem Čengić rafalom u zatiljak. Sve do dana današnjega nisu pronađeni nalogodavci ubojstva fratara, niti pravilno sankcionirani počinitelji ubojstva.

30-ak godina poslije Fra Mirko Majdandžić, brat franjevac ubijenog fra Nikice Miličevića u svojstvu Gvardijana samostana u Fojnici primio je Željka Komšića, osobu koja je uzurpirala politička prva njegovog naroda, osobu koja je u ratu bila dio Armije BiH iste one koja je ubila fra Nikicu i čovjeka koji da to želi mogao bi svojom trenutnom pozicijom aktualizirati priču o nalogodavcima njegovog ubojstva.

I umjesto da kada je već odlučio na ovo sveto mjesto primiti istoga i sa njim uraditi PR tekstić za javnost iskoristi bar tu situaciju da iz svoje pozicije aktualizira pitanje nalogodavca ubojstva svoga brata franjevca, njemu to ne padne ni na pamet.

Tu ne prestaje sav apsurd poteza fra Mirka Majdandžića, osobe koja bi morala štiti svoj narod, svoju braću i svoju vjeru, naprotiv kao “grom iz vedra neba” dolazi vijest kako je dotični franjevac svjedočio u korist Dragana Vikića, ratnog zapovjednika Armije BiH.

Treba li se prisjetiti kako hrvatska javnost u BiH smatra Dragana Vikića i njegove “Specijalce”, pripadnike MUP-a Republike BiH, odgovornim za zločin nad Hrvatima u selu Buhine kuće kod Viteza počinjen u siječnju 1994. godine. Možda i treba.

Mediji su prenijeli sljedeće:

Kao svjedok obrane pojavio se i fra Mirko Majdandžić, bosanski franjevac, gvardijan Samostana u Fojnici.

“S obzirom na to da je on u ratu bio u kontaktu s Odredom za specijalne namjene, s Draganom Vikićem, te često išao na teren s pripadnicima Odreda, on je svjedočio o odnosu građanstva prema Draganu Vikiću i prema toj Jedinici, o njihovoj profesionalnosti. Posebno je naglasio da je bio na sustavu veze i da je čuo komunikaciju. Nikada, pak, nije čuo komunikaciju ni Odreda ni Vikića s Jukom Prazinom ili sličnim osobama izvan Odreda”, zaključila je Vikićeva odvjetnica Adna Dobojlić u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Kako je uopće moguće da je dotični u ratu kontaktirao sa ovim odredom, znači li to da je obavljao i neke obavještajne poslove za ovaj “odred” i na taj način neizravno sudjelovao u svemu onom za što hrvatska javnost smatra ovaj “odred zla” odgovornim, mnogo je pitanja ovih dana koja se postavljaju u običnim razgovorima prije svega u Vitezu.

Na dva simbolična načina fra Mirko je izdao svoju braću ubijene franjevce koji su svojim životom štitili Samostan kojim on danas upravlja, to nije bilo dovoljno pa je onda izdao svoj narod, Hrvatski narod koji je diljem Središnje Bosne stradavao od ovakvih “odreda zla”, a na koncu izdao je i svoju vjeru, katoličku vjeru, koja kao jednu od Božjih zapovijedi navodi onu “Ne ubij”, a on je upravo svjedočio zapovjedniku “odreda” kojeg hrvatska javnost smatra odgovornim za ubojstvo Hrvata u Vitezu.

Ako se uzme u obzir kako se radi o Gvardijanu , osobi koja predstavlja Crkvu i sve ono što je ovim ljudima, Hrvatima, uvijek bilo Sveto i u što stoljećima u svojoj obitelji prenose na svoje nasljednike i svojim životom brane svoju Crkvu i svoju vjeru i grade ih diljem Središnje Bosne, onda je osjećaj razočarenja, povrijeđenosti i ogorčenosti u Središnjoj Bosni još veći.

Izdati svoju braću, svoj Narod i svoju vjeru, znači izdati svoj Dom, a ovo je naš Dom, bio je to stoljećima i uvijek će to biti i to zahvaljujući Crkvi, onoj Crkvi koja je utjelovljena u ubijenom fra Nikici Miličeviću, a ne u onima koji će taj Dom izdati i prodati.

AUTOR: JK l centralna.ba
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x