Published On: Pet, lis 14th, 2016

Kolumbija: Santos produžio primirje s FARC-om do kraja godine


Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos objavio je u četvrtak da je primirje s FARC-om produžio do kraja godine i da se nada kako će dotad postići “novi dogovor” o miru s gerilom.
“Odlučio sam produžiti bilateralno primirje do 31. prosinca. Neka bude jasno: to nije ni ultimatum ni krajnji rok, ali se nadam da ćemo novi dogovor postići puno prije tog  datuma”, rekao je predsjednik u televizijskom nastupu.
Dodao je kako je odluku o produženju primirja donio nakon susreta sa studentskim vođama koji su organizirali dvije velike prosvjedne šetnje kroz Bogotu kako bi pružili potporu miru.
Juan Manuel Santos koji će se ponovo sastati s oporbom i s predstavnicima civilnog društva, vjeruje kako će pronaći rješenje za političku krizu koja potresa zemlju otkad je na referendumu odbijen mirovni ugovor s FARC-om.
“Postići ćemo mir. Zauvijek ćemo se riješiti nasilja i vratiti izbjeglice kući (…) ne smijemo propustiti ovu priliku”, istaknuo je Santos, prenosi Hina.
Kolumbijski predsjednik je dobio Nobelovu nagradu za mir za 2016. zbog svojih napora na zaustavljanju 52-godišnjeg sukoba s marksističkom gerilom.
Dnevnik.ba