Published On: Sri, srp 31st, 2019

Kolindin „džihad“ protiv Bosne

Kolinda je izjavila nešto prigodom posjeta Izraelu. Što je točno izjavila nije baš jasno. Čak i kad se pogleda izvorni tekst u The Jerusalem Post-u.

Kako je u istim rečenicama vrlo konfuzno smočila dvije teme, migrantsku krizu i nestabilnost Bosne i Hercegovine može se zaključiti da je tekst iz The Jerusalem Post-u novinarski sažetak izjave.

Postoji mogućnost i da je izjava kroz nekoliko prijevoda, tumačenje i ponovnih prijevoda iskrivljena , posebno ako nije bila dio službene izjave koju uobičajeno nakon sastanka pripremaju i peglaju PR službenici delegacije u posjetu i zemlje domaćina.

No što je objavljeno, objavljeno je, i sarajevsko tumačenje Kolindine izjave nije moglo biti drukčije.

Rečenica „The country is now controlled by militant Islam..itd“….znači to što znači. U ovom trenutku jedva da postoji bilo koji faktor u Sarajevu da nije oštro reagirao na Kolindinu izjavu.

Redoslijed i opseg reakcija je zanimljiv. SDA (desno-populistička stranka u BIH s islamističkim nasljeđem) reagirala je prva sa svih mogućih pozicija od člana Predsjedništva BIH Džaferovića do SDA lakeja u stolici hrvatskog člana predsjedništva Željka Komšića.

Naša Stranka i SDP (nominalno lijevo-građanske stranke) dodali su prilično oštre reakcije kako bi po tko zna koji put dokazali da nisu „strani agenti“ i „loši patrioti“ za što ih na dnevnoj bazi optužuje SDA.

Nakon što su se u 24 sata izredale sve stranke sa sjedištem u Sarajevu izjavu je dao i Jakob Finci, predratni predsjednik Židovske općine u Sarajevu a ratni i postratni megacar i šef svega i svačega.

(Teško je i nabrojati što je sve Jakob Finci dobio na upravljanje od vlasti u Sarajevu (od SDA konkretno). Od pozicije veleposlanika Alije Izetbegovića u Švicarskoj, do prvog direktora Agencije za državnu službu gdje se proslavio kao primatelj najveće plaće koji je ikada primao državni službenik u BIH. Savršena simbioza.

Jakob je volio priznanja i novce a SDA-u je trebao prominetni pripadnik manjinske skupine da podržava njihovu politiku.

Kad se javnosti obrati Jakob Finci onda je jasno da je problem od najvećeg prioriteta za SDA i njegova izjava je važnija od izjave Reisa Kavazovića u simboličkom smislu.)

Posljednji znak da je narativ o Kolindinom neprijateljstvu potpuno zaokružen bila je facebook objava Dragana Bursaća, trenutačno glavnog facebook patetičara koji savršeno pogađa sentiment fejbuk lajkača , te uvijek nađe prigodu da svoje misli prilagodi najvećem mogućem podskupu fejsbuk lajkača.

Kad Dragan Bursać napiše status u kojemu pretenciozno-patetično napada neku osobu možeš biti siguran da najveći mogući podskup fejsbuk rulje u BIH dijeli njegove stavove i da je ta osoba omrznuta.

Vratimo se na izjavu da je militantni islam preuzeo BIH. Ta izjava ipak nije točna. BIH je još uvijek relativno čvrst protektorat zapadnih sila i to se jasno vidi.

Također nepravedno je reći da većina Bošnjaka podržava militantni Islam. Čak i oni najradikalnije raspoloženi prema Srbima i Hrvatima militantni Islam vide kao nešto što bi u slučaju sukoba moglo pripomoći, a nipošto nešto što bi kasnije trebalo uspostaviti neki mini-kalifat.

Određena vjersko-politička trvenja u muslimanskoj zajednici postoje, ali ta trvenja predstavljaju problem i Bošnjacima samima. Nije da nema među običnim Bošnjacima i tihog nezadovoljstva pretjeranim Bakirovim lizanjem sa islamistima jer su i oni svjesni da je BIH ipak čvrst protektorat zapadnih sila.

Ono o čemu Sarajevo, SDA, Naša stranka, SDP, Finci i Bursać neće davati izjave je par crtica od nedavno.

Predsjednik SDA prima u Sarajevu predstavnika „Muslimanske braće“ i fotografira se s pozdravom „četiri prsta“.

Istim pozdravom islamist Erdogan pozdravlja razdraganu masu prigodom posjeta Sarajevu. Rijaset Islamske zajednice u BIH organizira u Sarajevu remote-dženazu Mohamedu Morsiju preminulom bivšem predsjedniku Egipta i jednom od lidera „Muslimanske braće“.

SDA predano na važne funkcije u sigurnosnom sektoru imenuje ljude za kojima se vuče dokumentirana ratna i postratna suradnja s raznim faktorima iz Irana i mudžahedinskim dobrovoljcima.

I sad se čude da postoji određeno nepovjerenje u stabilnost institucija BIH. Što bi rek’o SDA lakej Komšić: „Ma hajte molim vas“!!!

 

M.N. l Poskok.info