Published On: Uto, sij 13th, 2015

KOLINDA SMJENJUJE MILANOVIĆA? ‘U četvrtak dajem otkaz u NATO-u. S Piculom bih bolje surađivala nego s Milanovićem’

KOLINDA 'U četvrtak dajem otkaz u NATO-u. S Piculom bih bolje surađivala nego s Milanovićem'

 Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom prvom intervjuu za N1 televiziju Tihomirom Ladišićem je govorila o proteklim izborima, prvim planovima, odnosu s Vladom, povećanju obrambene snage zemlje i vojnom proračunu.

Otkrila je da će još večeras ili u srijedu ujutro pisati Vijeću sigurnosti UN-a zbog odluke Haškog tribunala koji je odbio zahtjev tužiteljstva da s privremene slobode vrati u pritvor Vojislava Šešelja.

“U potpunosti sam protiv odluke Haškog suda da se Šešelja ne vrati u pritvor. Njemu je mjesto u Haagu. Nakon inauguracije ću razgovarati s Vijećem sigurnosti UN-a i glavnim tajnikom pa ako treba i održati govor pred Općom skupštinom UN-a. Ne smijemo dopustiti da nam tu u području bude netko tko će minirati međunacionalne odnose. Srpskoj vladi je dugo trebalo da reagira. Poslat ću pismo UN-u večeras ili sutra ujutro”, rekla je.

Također, kazala je kako će u četvrtak otputovati u Bruxelles i raskinuti radni odnos s NATO-om. “Putujem u četvrtak ujutro da riješim sva tehnička pitanja oko prestanka radnog odnosa u NATO-u”.

Kitarović je komentirala i zaoštravanje odnosa s premijerom Zoranom Milanovićem.

“Nije me nazvao Milanović i nije mi jasno takvo ponašanje. Očekujem da svi poštuju rezultate izbora. Mislim da ta Vlada neće dugo trajati nakon što ja preuzmem mandat. Tražit ću sjednicu Vlade, a ako je gospodin Milanović odbije postoje i drugi načini”.

“Krenut ću u konzultacije sa svim strankama. Svi trebaju pregristi svoj ponos, moramo sjesti za isti stol kako bismo postigli nacionalni konsenzus. Zajednički razgovor s Karamarkom i Milanovićem bi bio pametan potez i dogodit će se ako Zoran Milanović pristane na taj sastanak”, rekla je Kitarović.

“Ona osoba koja dokaže da ima većinu saborskih zastupnika nakon izbora će dobiti mogućnost sastavljanja Vlade. Ne isključujem teoretski mogućnost velike koalicije HDZ-a i SDP-a, ali teško mi je to zamisliti u praksi zbog ponašanja gospodina Milanovića”, rekla je.

Kaže da bi bolje surađivala s Toninom Piculom koji joj je i čestitao na osvajanju izbora, nego sa Zoranom Milanovićem.

“Bilo bi mi lakše surađivati s osobom koja vodi dijalog sa mnom i koja mi je čestitala, poput Tonina Picule”.

Kitarović je komentirala i proračun za obranu. “Treba povećavati proračun za obranu. Treba povećavati i onaj dio za nove tehnologije i obuku, a ne samo za kadrovska pitanja”, kazala je novoizabrana predsjednica za N1 .

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare