KOLINDA JE NEŠTO KRIVO REKLA? Erdogan želi sastanak u četiri oka s Merkel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi osobno razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi popravili narušene odnose dviju zemalja, rekao je visoki diplomat, prenosi agencija dpa.

Na sastanku s njemačkim novinarima u gradu Antaliji u srijedu kasno navečer, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da bi Erdogan želio privatno pozvati Merkel u Tursku kada njezina koalicija završi pregovore o sastavljanju nove vlade, ali je spreman i sam otputovati u Njemačku, prenosi Hina.

Njemačko-turski odnosi narušeni su nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 2016., nakon čega su turske vlasti počele čistke u javnim službama i optužile Njemačku da pruža utočište pristašama klerika Fethullaha Gulena kojega optužuju da je iz egzila organizirao puč.

Turska je od tada uhitila više njemačkih građana pod optužbom da su povezani s terorizmom.

Optužbe Berlina

Berlin redovito optužuje Ankaru za nepopustljivost prema kurdskim separatistima i navodnim pučistima koji su sudjelovali u organizaciji neuspjela državnog udara.

Jedan od glavnih prijepora je sudbina njemačkog novinara turskog podrijetla Deniza Jucela koji je gotovo godinu dana u pritvoru u Turskoj, a protiv njega još nije podignuta optužnica.

Službeni Berlin ljetos je savjetovao Nijemcima da ne putuju u Turskoj, a tvrtkama da ondje ne ulažu. Njemačka je zamrznula izvoz oružja prema Turskoj unatoč tomu što je Turska članica NATO-a. No proteklih dana i Berlin i Ankara slali su pozitivne signale i turske vlasti pustile su na uvjetnu slobodu nekoliko osoba koje imaju i njemačku putovnicu, ali je sedmero njemačkih državljana još u pritvoru.

U jeku najvećih napetosti predsjednik Erdogan je čak njemačku kancelarku Angelu Merkel optužio za “nacističke metode”, pošto je zabranila turskim ministrima da na tlu Njemačke vode kampanju za referendum kojim su u konačnici pojačane ovlasti šefa države.

“Vi ste nazvali Erdogana diktatorom, teško ste uvrijedili Erdogana”, rekao je Cavusoglu njemačkim novinarima i nastavio “Ako vi nazivate Erdogana i nas diktatorima, možete očekivati slične kritike predsjednika Erdogana”.

Ministar je ipak odao poštovanje kancelarki Merkel kazavši “ona je bila jedini istinski vođa u Europi u zadnjih pet, šest godina”.

Pritvorili 50.000 ljudi

Za izvanredno stanje koje će Turska ponovno produljiti idući tjedna za još tri mjeseca, Cavusoglu je rekao “nadam se da će to biti posljednje produljenje”.

Bit će to šesto produljenje izvanrednog stanja uvedeno nakon pokušaja državnog udara u srpnju 2016., a omogućuje vladi da upravlja ukazima. Otkako je Erdogan krenuo u obračun s kritičarima, više od 150.000 ljudi otpušteno je iz javnog sektora i vojske, a 50.000 je uhićeno./HMS/