Published On: Čet, stu 26th, 2015

KOLINDA I JOE BiH kao država tri jednakopravna konstitutivna naroda

“Bidenu sam jasno rekla kako BiH vidim kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda”
“Vjerujem kako smo se upravo obvezali ostvariti stratešku viziju Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru i koja nije potpuna bez jugoistočne Europe”, rekla je predsjednica i pozvala sve da prestanu rabiti pojam zapadni Balkan jer se ovo područje treba nazivati onim što on jest, a to je jugoistočna Europa.
Osvrnuvši se na najnovija događanja u svijetu, ocijenila je da je ovo “prijelomni trenutak za Europu, NATO i svjetsku zajednicu zbog sigurnosnih izazova, terorizma, ekstremizma i radikalizma”.
“Iz Zagreba, kao vođe, uputili smo snažnu poruku kako možemo učiniti više nadograđujući naš dijalog i suradnju na svim razinama. Za trajnu stabilnost cijele Europe potrebno je osigurati stabilnost i blagostanje i u jugoistočnoj Europi. Za stabilnost i blagostanje jugoistočne Europe potrebni su nam snažni partneri i saveznici”, poručila je Grabar-Kitarović.
Država tri jednakopravna konstitutivna naroda
Hrvatska predsjednica vjeruje kako će se SAD  još više angažirati u politički život Bosne i Hercegovine, a 20. godišnjica Daytonskog sporazuma dobar je trenutak da se razmotri učinjeno i krene dalje.
“Za mene je razgovor o BiH bio bitan dio razgovora s potpredsjednikom Bidenom”, kojemu sam “jasno rekla” kako BiH vidim kao “državu tri jednakopravna konstitutivna naroda”, rekla je Grabar-Kitarović kasnije u intervjuu za HTV.
Promjene u BiH moraju biti i “institucionalne prirode, nadogradnja BiH kako bi ona postala politički emancipirana, funkcionirajuća država”, rekla je.

Incijativa Baltik-Crno more-Jadran
Grabar Kitarović je kazala kako je na sastanku potpredsjedniku Bidenu osobno predstavila incijativu Baltik-Crno more-Jadran.
“To nikako nije američka tampon zona (prema Rusiji), to je isključivo inicijativa koju sam pokrenula osobno”, rekla je predsjednica o uspravnici Baltik-Crno more-Jadran.
S time u svezi zauzela se za što skoriju izgradnju LNG terminala na Krku kako bi se ostvarilo gospodarsko povezivanje i energetska neovisnost.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare