Published On: Sun, Aug 9th, 2015

Kolinda: Borit ću se za Tomislavovo oslobođenje; Cvrtila: Kriza sa Salopekom može potrajati godinama

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ danas je u Sinju poručila kako će se nastaviti boriti za oslobađanje Tomislava Salopeka, kojega 20 dana drže pripadnici Islamske države. Dodala je kako o pojedinostima ne može govoriti, javlja Nova tv.
“Ovih dana borit ću se za oslobođenje našeg Tomislava. Zbog razumljivih razloga ne mogu vam govoriti o detaljima, ali vam mogu reći da se svi borimo kako bi oslobodili Tomislava”, kazala je Grabar-Kitarović.
Sigurnosni stručnjak Vlatko Cvrtila za RTL je upozorio kako bi “kriza sa Salopekom mogla potrajati mjesecima, pa čak i godinama”.
Rok od 48 sati koji su teroristi zadali u petak istječe danas. Iako je jučer Egipat započeo racije u više mjesta za koja su sumnjali da bi mogli tamo naći Tomislava Salopeka, jutros nema novih informacija o uspješnosti akcije. Sigurnosne snage pretražile su jučer niz terorističkih skrovišta u gradovima Sheikh Zuweid, Rafah i Arish kako bi pokušali doći do novih informacija o Salopeku.
MVEP koristi sve mehanizme kako bi spasio Salopeka
“Hrvatska Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina.  Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije.​”, priopćili su nešto prije 15 sati iz Ministarstva vanjskih poslova.
Podsjetimo, u petak su teroristi produžili rok te egipatskim vlastima dali 48 sati da oslobodi zatočene žene u zamjenu za Salopekov život. Sestra jedne od njih tada je apelirala na teroriste da njena sestra ne želi biti slobodna ako će nedužni čovjek biti ubijen.
Ovo je prva otmica i prijetnja egipatskog ogranka Islamske države. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.
Egipatski imam osudio otmicu
Glavni imam egipatske najviše islamske institucije Al Azhar osudio je otmicu Tomislava Salopeka, prenosi Shorouknews.com
“Islam zabranjuje uzimanje talaca, jer je to vrsta piratstva i napada na nevine ljude, čak i ako ti ljudi ne priznaju našu religiju”, kazao je.
Al Azhar poziva teroriste da odmah oslobode hrvatskog taoca te ih je upozorio da će ih Bog kazniti ako to ne učine. Dodao je da ima povjerenje u egipatske vlasti koje će dati sve od sebe da oslobode taoce i da ubuduće učine sve kako bi u budućnosti poštedjeli rizika nevine goste Egipta.
Profesor Springborg: Cilj je potjerati strane investitore
“Egipatska vlada želi ublažiti incident, tretirat će ga samo kao minornu prijetnju”, kazao je za Middle East Eye profesor Robert Springborg, stručnjak za egipatsku vojsku i bivši profesor za nacionalnu sigurnost. On smatra kako su teroristi Salopekovom otmicom zapravo promijenili strategiju te da bi otmice na tom području mogle postati češće.
Springborg je ustvrdio i kako je Salopek otet možda zato što Francuska podržava egipatskog predsjednika. “Vjerojatno je ta podrška odigrala važnu ulogu u otmici, možda je baš zato odabrana francuska tvrtka”, dodao je. On smatra kako je cilj otmice obeshrabriti strane investitore i njihovu prisutnost u Egiptu.
Analitičarka Janet Basurto slaže se da bi ovo mogao biti samo početak otmica na egipatskom teritoriju te da bi takav razvoj događaja bio vrlo loš za egipatski turizam i dolazak stranih investitora.