Published On: Pon, tra 9th, 2012

Koliko zna IMAMOVIĆ o Bošnjacima Ustašama? Nikad čuo!

Historija je, nažalost, izbačena iz škola. Ostavljen je jedan čas “pro forme”, a nisu ni svjesni koliko je poznavanje historije važno. Da se u školama uči prava historija, bez ikakve sumnje bi se znalo ko su bili Draža Mihailović i Ante Pavelić. Mi Bošnjaci to najbolje znamo, jer smo njihove i zločine njihovih savremenika osjetili na svojoj koži – zaključuje profesor Imamović, čime je samog sebe diskvalificirao kao znanstevnika. Naime, gledajući postotno, niti jedan narod u bivšoj Jugi nije dao toliko Ustaša kao Bošnjaci.  Među prvih 100 prvaka partizanskog pokreta  u Jugi, prema službenim podacima  nema niti 1% Bošnjaka Muslimana. Svi su bili za NDH.

 

Rehabilitacija ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, četničkog vojvode Draže Mihailovića, zabrana prikazivanja filma Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” u manjem bh. entitetu i Srbiji, prekid premijere ovog filma zbog prosvjeda radikala u Rusiji, postavljanje stećka s nacionalističkim simbolima u Gradskoj vijećnici u Mostaru i mnogi drugi slični nedavni događaji samo su još jedan u nizu pokazatelja da aveti prošlosti još hodaju među nama i ne daju nam naprijed.

Ovo je za “Dnevni avaz” rekao prof. dr. Enver Imamović. Radikalne organizacije koje veličaju nacizam i fašizam, tvrdi Imamović, prvenstveno Ravnogorski četnički pokret, ali i mnoge koje veličaju ustaštvo i ustaške ratne zločince, glavni su razlog za nestabilnosti u regiji.

“Demokratizacija naših prostora nije dobro provedena, jer dana je mogućnost pojedincima ili grupama da veličaju ljude koji su odgovorni za najkrvavije zločine, bilo da se radi o Drugom svjetskom ratu ili agresiji na BiH 1992-1995. To u normalnim zemljama nije tako. Veličina jednog naroda ogleda se u tome da priznaju i osude zločine koje je netko u njihovo ime počinio. Zamislite sad da Njemačka kaže kako je Adolf Hitler bio dobar, da je prema njemu urađena nepravda i odluči ga rehabilitirati”, kaže Imamović.
On podsjeća da je BiH plodno tlo za djelovanje ovakvih organizacija, jer nema zakona o negiranju genocida i holokausta, a što nacistima i fašistima daje vjetar u leđa.

Preokrenuti situaciju

Prema njegovim riječima, jedino što može preokrenuti situaciju je obrazovanje, jer, kako kaže, upravo je neobrazovanost glavni razlog što mladi ljudi pristupaju pročetničkim ili proustaškim organizacijama.

Mnoge radikalne organizacije veličaju i ustaštvo

– Historija je, nažalost, izbačena iz škola. Ostavljen je jedan čas “pro forme”, a nisu ni svjesni koliko je poznavanje historije važno. Da se u školama uči prava historija, bez ikakve sumnje bi se znalo ko su bili Draža Mihailović i Ante Pavelić. Mi Bošnjaci to najbolje znamo, jer smo njihove i zločine njihovih savremenika osjetili na svojoj koži – zaključuje profesor Imamović.

Imamović: Aveti prošlosti još su među nama

Gdje su bošnjačke vlasti?

Kako je istakao Imamović, u cijeloj ovoj priči najviše ga čudi sramotni izostanak reakcije zvaničnih bošnjačkih predstavnika vlasti na konstantno sipanje soli na bošnjačke rane.

– Paradiranje s četničkim obilježjima po Srebrenici, najvećem stratištu Bošnjaka u historiji, moralo bi kod svakog normalnog čovjeka izazvati reakcije. Stavljanje stećka s hrvatskim nacionalističkim simbolima ne smije proći bez sankcija – kategoričan je Imamović.