Published On: Sub, stu 21st, 2020
#3rd | By Desk

Koliko se vijećnika bira iz kojeg gradskog područja, koje stranke i koalicije se natječu, kako se bira gradonačelnik?…

Građani Mostara će konačno, u nedjelju 20. prosinca, nakon 12 godina stanke zbog pravnog nasilja bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, birati novi saziv Gradskog vijeća. Hrvatski Medijski Servis donosi vam pregled o specifičnostima Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar, koje će se stranke i koalicije natjecati na izborima koji će se održati uoči Božića, kako se bira mostarski gradonačelnik te za koje odluke je potrebna dvotrećinska potpora Gradskog vijeća.

Treba podsjetiti da su u Parlamentu BiH usvojena izborna pravila za izbor vijećnika GV Mostar nakon prethodnog potpisanog političkog sporazuma između predsjednika HDZ-a BiH i predsjednika SDA, uz predstavnike međunarodne zajednice u svojstvu svjedoka.

Izborne jedinice

Sukladno tim pravilima Gradsko vijeće Mostara čini 35 vijećnika. Prema članku 19.4 Izbornog zakona BiH, iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika. U Gradskom vijeću niti jedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 vijećnika, a bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.

Preostala 22 vijećnika biraju se iz gradskih područja:

Izborna jedinica gradskoga područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika.

Važno je istaknuti i da nijedan od konstitutivnih naroda, niti “ostali”, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

Izmjene Izbornog Zakona BiH… by Branimir Galić

Liste i kandidati

Prognoze kažu da će u utrci za mostarsko Gradsko vijeće Mostara glavnu riječ voditi HDZ BiH, kao vodeće hrvatska stranka i SDA kao vodeća stranka Bošnjaka.

Gradsku listu HDZ-a BiH predvodi dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar koji se posebice istaknuo kao osoba koja na dobar način komunicira s javnošću za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Zanimljivo, nositelj liste koalicije okupljene oko SDA „Koalicija za Mostar 2020“ (SDA, DF, SBB, SBiH i BPS), je također liječnik, Zlatko Guzin, ravnatelj bolnice „Dr. Safet Mujić“.

Na značajan dio glasova na koji računa SDA cilja i tzv Bh. blok, kojega čine SDP i Naša stranka, a apetiti su im se povećali nakon uspjeha na izborima u Sarajevu. Nositelj te liste  je Armin Zalihić, predsjednik mostarske organizacije SDP-a.

Osim HDZ-a BiH, na glasove Hrvata iz Mostara u značajnijoj mjeri ciljaju i HDZ 1990 i HRS. Nositelj liste HDZ-a 1990 je etablirani košarkaški djelatnik Slaven Princ, a listu HRS-a predvodi odvjetnik Slaven Bevanda..

Vodeće srpske stranke, SNSD i SDS, odlučile su zatomiti unutarnje različitosti i na izbore za mostarsko gradsko vijeće će izaći u koaliciji „Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar“. Nositelj liste je, pogađate, ponovno liječnik – dr. Velibor Milivojević, ravnatelj bolnice u Nevesinju.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>