Published On: Pon, kol 26th, 2019

Koliko je ostalo? Ima nas dva milijuna u iseljeništvu

Najnoviji podatci Ministarstva sigurnosti i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji se tiču iseljavanja, nisu ohrabrujući.

Procjena ukupnog broja osoba koje žive u iseljeništvu, a koje vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine iznosi najmanje dva milijuna, što čini više od polovice ukupnog bosanskohercegovačkog stanovništva.

Njemačka i dalje prednjači. Samo u 2018, više od 1.300 ljudi trajno je odjavilo prebivalište i otišlo u tu zemlju. Od iduće godine, put do njemačkog tržišta rada bit će im olakšan, prenosi BHRT.

Radnici s deficitarnim zanimanjima više neće imati prednost prilikom zapošljavanja u Njemačkoj. Neke od novina novog Zakona o useljavanju u Njemačku su da će svaka osoba s važećom diplomom moći sudjelovati na njemačkom tržištu rada ili tražiti prikladan posao.

”U središtu zakona o useljavanju stručne radne snage su stručnjaci, odnosno kvalificirani radnici iz zemalja koje nisu članice Europske unije. U mnogim segmentima je primjetan manjak stručnjaka i zato ćemo omogućiti useljavanje u Njemačku radi zapošljavanja – kao i dolazak u svrhu potrage za radnim mjestom i mjestom za stručnu obuku.

Ovim zakonom se prvi put uvodi jedinstveni pojam stručnjaka, odnosno kvalificiranog radnika”, objašnjava Stefan Majer, državni tajnik u MUP-u Njemačke Njemačko tržište je itekako privlačno za bh. državljane koji su, prema podatcima Zavoda za statistiku Njemačke Destatis iz Wiesbadena, treći po iseljavanju u tu zemlju.

”Politička situacija u Bosni i Hercegovini ne jamči ljudima ni dobru zdravstvenu zaštitu, znate kakvu imamo, niti obrazovni sustav, znate kakav imamo, čak hoće da ga dijele na općine i tako dalje”, govori Franjo RENER, iz KO Saveza samostalnih sindikata Kantona Sarajevo

”Nažalost mi imamo činjenicu koja kaže da 70 posto mladih u BiH je spremno, odnosno, željelo bi napustiti Bosnu i Hercegovinu, a da 50 % zaposlenih razmišlja o napuštanju Bosne i Hercegovine”, objašnjava Safudin Čengić, iz Udruženje poslodavaca KS Za odlazak u Njemačku važno je dobro poznavanje njemačkog jezika: u nekim oblastima je dovoljno znati osnove jezika, za zapošljavanje je potrebna razina B1, a za mjesto u obrazovanju B2.

B1 ispit polaže oko tisuću osoba u tijeku jedne godine… Tečajeve Goethe-Instituta na godišnjoj razini pohađa nekih tri i pol tisuće polaznica i polaznika, od kojih 40 posto čine polaznice i polaznici omladinskih i dječjih tečajeva te nekih deset posto onih koji uče njemački jezik u svojim tvrtkama u okviru ponude Goethe-Instituta BiH…

Prema prijašnjem pravilu o zapošljavanju građana zapadnog Balkana, koje istječe krajem 2020. te novom zakonu o useljavanju u Njemačku, građani sa zapadnog Balkana su privilegirani, izjavio je Štefan Majer.

Po novom zakonu, stariji od 45 godina će još u svojoj domovini morati dokazati da su dovoljno uplaćivali u mirovinsko osiguranje, što je jedna mogućnost. Druga je, kako kaže Mejer, da na novom radnom mjestu u Njemačkoj zarađuju najmanje 3.600 eura bruto.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare