Published On: Tue, May 26th, 2020

Koliko je gašenje Aluminija utjecalo na bh. industriju?

Sektor metalne i elektroindustrije BiH u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je pad izvoza od 18,31 posto, odnosno 275,9 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno je uvoz ovog sektora pao za 19,04 posto, odnosno za 410 milijuna KM. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), najveći pad je u kategoriji aluminija i proizvoda od aluminija.

”Izvoz aluminija u sirovim oblicima za prva četiri mjeseca pao je 55,2 posto ili za 135,2 milijuna KM, što pripisujemo gašenju proizvodnog pogona firme Aluminij d. d., tako da bi do značajnog pada u ovoj kategoriji došlo i bez utjecaja pandemije, imajući u vidu da je glavni proizvod koji bilježi pad aluminij u sirovim oblicima (-130 milijuna KM u ovom razdoblju)”, navodi se u analizi VTK BiH.

Druga najugroženija kategorija je čelik i proizvoda od čelika (pad više od 67 milijuna KM), a u padu je i izvoz autodijelova (-19,4 posto ili 26,4 milijuna KM). Najveći pad izvoza metalnog sektora je registriran s Italijom (58 milijuna KM), Hrvatskom (44,8 milijuna KM), Srbijom (30 milijuna KM), Njemačkom (27,9 milijuna KM), Austrijom (24,9 milijuna KM), Slovenijom (21,2 milijuna KM)…

U vodećih 20 izvoznih tržišta, rast izvoza je jedino zabilježen u Rumunjsku (19,7 posto), Poljsku (1,8 posto) i SAD-u (41 posto). Metalna i elektroindustrija BiH osjetila je negativne posljedice već početkom 2020. godine pojavom koronavirusa u Kini. Kako se virus brzo proširio i početkom ožujka zahvatio najveća izvozna tržišta bh. firmi u EU, poslovanje je bilo veoma otežano i u mnogim kompanijama obustavljeno. Sve kompanije metalne i elektroindustrije pogođene su krizom, a problemi su različiti od firme do firme.

Podaci Gospodarske komore Federacije BiH pokazuju da se krajem ožujka i početkom travnja pad poslovanja kretao između 30 i 70 posto u ovisnosti koji su proizvodi u pitanju, u koju zemlju se izvoze i naravno zavisno od situacije kod poslovnih partnera./Fena/HMS/