Published On: Čet, lip 6th, 2013

Koliko je bijedna provizija za prodaju nacionalnog blaga?

Koliko vrijedi netaknuti i od čovjeka do danas sačuvani prostor sjeverne Hercegovine? Nema te vrijednosti. A koliko vrijedi sitan tal u prodaji “prava” na njegovo uništenje?

Federalno ministarstvo okoliša i turizma 24. travnja izdalo je okolinske dozvole kojima se tvrtki Turboinštitut iz Slovenije dozvoljava izgradnja tri visoke brane u kanjonu Ljute, u prostoru budućeg nacionalnog parka na sjeveru Hercegovine.

Udruga “Zeleni – Neretva”, organizirla je dolazak velike skupine građana koji se protive izgradnji brana na današnji prosvjed u u Sarajevu koji organizira Planinarsko društvo „Željezničar“. Za spas kanjona Ljute organizira se mirnu prosvjedna šetnju kroz grad, te prosvjed ispred Velepslanstva Slovenije u Sarajevu i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Prosvjednici traže poništenje okolinske dozvole za elektrane sa kumulacijama „Memiškovići“, „Dindo“ i „Donje Luko“,  te hitno uputi u proceduru zakon o Nacionalnom parku “Bjelašnica – Igman – Treskavica – Rakitnica”.

Organizacioni odbor protesta, također, traži da se sve odluke koje se tiču okoliša, kao i postupci izdavanja okolinskih dozvola, provode transparentno i uz puno sudjelovanje i uvažavanje mišljenja javnosti.

Kanjon rijeke Ljute nalazi se na području općine Konjic, čije Općinsko vijeće je na sjednici 9. lipnja 2011. godine donijelo odluku o utvrđivanju strateškog interesa za izgradnju deset mini hidroelektrana na slivu rijeke Ljute.

Dnevnik.ba