Published On: Wed, Nov 4th, 2015

Koliki je teroristički potencijal vaša zemlja?


Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španjolska, Francuska, Turska, Tunis i Egipat. One su na karti označene crvenom bojom i trenutno su mjesta koja treba izbjegavati ako ste odlučili ići na godišnji odmor.  Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, ova se zemlja popela na ljestvici opasnih zemalja. U Tunisu je prije četiri mjeseca stradalo 37 britanskih turista u terorističkom napadu na plaži hotela tako da i ova omiljena turistička destinacija za mnoge Europljane više nije sigurno mjesto.
Španjolska je također označena kao mjesto velike mogućnosti od napada na turiste odnosno zemlja u kojoj postoji veliki rizik od terorističkih napada. Nju inače svake godine posjećuje oko 12 milijuna Britanaca u potrazi za suncem no sad se ne preporučuje odlazak u zemlju, savjetuje britanska vlada. Zona sa srednjim stupnjem rizika od napada(narančasta boja) na teroriste uključuje Njemačku, Italiju i Grčku, Maroko, Švedsku. No i u tim  zemljama je moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji. Hrvatska je označena kao bazna prijetnja, žutom bojom. Nije najniža, a iza nje postoje još dva stupnja.
Portugal i Bugarska također su označene “žutom” a Hrvatsku i te dvije zemlje godišnje posjeti oko dva milijuna Britanaca. Najsigurnije su, pokazuje karta Švicarska, Slovenija, Češka, Poljska.
m.24sata.hr/