Published On: Sub, lip 4th, 2016

KOLIKA JE ZAPRAVO OREŠKOVIĆEVA MOĆ? Što bi se dogodilo da premijer podnese ostavku

Kako razriješiti neobičnu situaciju kad premijer od dvojice članova Vlade, uz to potpredsjednika, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, javno traži da napuste Vladu, a oni to ne žele učiniti?

Zakon o Vladi daje ovlast premijeru da razriješi člana Vlade čijim radom nije zadovoljan. Kad bi Orešković odlučio Tomislavu Karamarku i Boži Petrovi potpisati odluku o razrješenju, o tome bi u najkraćem roku morao izvijestiti Sabor. Odluku o njihovu razrješenju Sabor prima na znanje, ali o njoj ne glasuje.

Međutim, premijer već na prvoj sjednici Sabora mora predložiti nove kandidate za potpredsjednike Vlade, a za tu mu je dvojicu potrebna natpolovična potpora Sabora. Kako Orešković u Saboru nema svoju stranku, podršku za nasljednike Tomislava Karamarka i Bože Petrova morao bi tražiti ili od HDZ-a i Mosta, čije je čelnike smijenio iz Vlade, ili od sadašnje oporbe.

U slučaju da Orešković odustane od toga dužeg puta i odluči sam podnijeti ostavku na premijersku dužnost, pala bi cijela Vlada. Članak 7 Zakona o Vladi je jasan: “Kad predsjednik Vlade podnese ostavku, smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade”. U tome slučaju Ustavom je predviđen rok od najviše 30 dana u kojem Sabor može provesti preslagivanje, tj. izglasati povjerenje novoj Vladi.

Ako proces preslagivanja ne uspije, predsjednik Sabora dužan je o tome izvijestiti predsjednicu Republike i ona odmah po primitku te obavijesti raspisuje prijevremene parlamentarne izbore.