Published On: Wed, Nov 4th, 2015

KOLEGIJ SDA: "Sud o djelu Alije Izetbegovića izreći će historija, na bazi činjenica"


Obilježavanje godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića je nažalost iskorišteno za lansiranje novih neistina i diskvalifikacija u odnosu na njegovu historijsku ulogu i djelo – smatra Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA).
Kolegij te stranke  ističe da je novo “viđenje” Alije Izetbegovića došlo od “skoro nepoznatog i irelevantnog autora, i SDA mu neće davati do značaja raspravom o njegovim naivnim tezama opterećenim netrpeljivošću i ličnim animozitetom”.
O tome tko je bio Alija Izetbegović, kaže se dalje  “neće  presuditi ni oni koji ga vole,niti oni koji ga ne vole”.
Sud o njegovom djelu izreći će historija, na bazi činjenica. A činjenice su jasne i nesporne, a sublimirane u izjavi tvorca Daytonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrooka “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine” – ističe Kolegij SDA.
Dalje se navodi da je  u desetljeću kojeg je obilježilo liderstvo Alije Izetbegovića otvoreni “demokratski procesi u BiH, ukinuta je jednopartijska diktatura, Bosna i Hercegovina je vratila  svoju državnost, osigurana je međunarodna pozicija BiH, zemlja je odbranjena od agresije, odbačeni su pritisci antibosanskih snaga i dijela međunarodne zajednice za podjelom BiH, postignut je mir, a u postdejtonskom periodu ostvaren je niz reformi koje su vodile jačanju i ujedinjavanju države Bosne i Hercegovine”.
– U tom vremenu vraćeno je ime bošnjačkom narodu i bosanskom jeziku. Bošnjaci su postali politički faktor bez kojeg nema dogovora ni u BiH,niti u regiji – ističe Kolegij SDA.
– U vremenu kada se raspadao Savez komunista ,kad su svađe dojučerašnjih Titovih suradnika dovele do raspada zemlje,kada je u Karađorđevu dogovarana podjela Bosne i Hercegovine,i kada se JNA stavila na stranu samo jednog jugoslovenskog naroda, Alija Izetbegović je morao osnovati novu političku snagu, a zatim i novu vojnu snagu kako bi se omogućila obrana BiH i naroda koji ovoj zemlji pripada – navodi dalje Kolegij SDA.
U toj borbi, ističe se dalje, “nije bilo revanšizma prema onima koji su Aliju Izetbegovića progonili i zatvarali u vremenu komunističkog jednoumlja, nije bilo cenzure medija ni u najtežim ratnim uslovima, nije bilo pokušaja revizije historije”. –
Jedina glavna ulica u gradovima bivše Jugoslavije koja nosi ime po Josipu Brozu Titu se nalazi u Sarajevu, tamo gdje se o tome pitao Alija Izetbegović.
Zahvaljujući ulozi Predsjedništva BiH koje je u ratu predvodio Alija Izetbegović, Armija BiH se nije pretvorila u osvetničku silu.
Osvete nad Srbima  su zaustavljene u prvoj godini rata kroz dramatičan obračun regularnih postrojbi sa pobunjenim komandantima sarajevskih brigada,i time svedene na nivo incidenata.
U povijesti ratovanja je slučaj bh. patriota jedinstven po odnosu pretrpljenih i počinjenih zločina. Sistematskom zločinu napadača odgovoreno je sistematskim sankcioniranjem zločina vlastite strane – kaže se u saopćenju Kolegija SDA.
Kolegij SDA ističe da je “suština borbe Alije Izetbegovića bila ostvarenje slobode u najširem smislu, što podrazumijeva i slobodu kritike njegovih postupaka i djela”. – Maliciozni i neutemeljeni napisi su pratili Aliju Izetbegovića kroz sve vrijeme njegovog političkog djelovanja, pa i u najtežim danima borbe za opstanak Bosne i Hercegovine.
I tada, i danas, ti napadi samo potcrtavaju veličinu djela, izbora i puta na koji smo ponosni i kojim ćemo nastaviti ići u vremenu koje je pred nama – ističe Kolegij SDA, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te stranke.