Published On: Fri, Jun 30th, 2017

Kolakušić: Arbitraža je najveća sramota međunarodnog prava u 25 godina, sada moramo biti čvrsti

Sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, bio je gost u emisiji Pressing i komentirao odluku Arbitražnog suda.

“Ova arbitraža je po meni najveća sramota međunarodnog prava koja se dogodila u zadnjih 25 godina”, rekao je Kolakušić, usporedivši sve s nogometnom utakmicom u kojoj sudac prizna da je potkupljen, a glavni sudac kaže da se utakmica nastavlja. “Ovo nije pravovaljan postupak i nije pravovaljana odluka suda”, rekao je Kolakušić.

Upitan što ako Slovenija odluči postrožiti kontrole na granicama i na taj način natjerati Hrvatsku da poštuje odluku o arbitraži, Kolakušić je rekao da bi Hrvatska mogla odgovoriti istom mjerom. “Na nama je da budemo dostojanstveni i čvrsti i da kažemo da ćemo mi biti dostojanstveni i čvrsti i postaviti još strožu kontrolu na granicama i neka kolona bude do Bruxellesa. Moramo biti čvrsti”, rekao je Kolakušić, dodavši da je uvjeren da neće biti pritiska međunarodne zajednice. Za poruku Angele Merkel rekao je da se radi o diplomatskoj rečenici i ničemu više.

“Granice se utvrđuju dogovorom država ili odlukom pravovaljanoga tijela. Ovo nije takvo tijelo”, rekao je Kolakušić. “Bez dogovora nas i Slovenaca granice se neće utvrditi”, rekao je Kolakušić, dodavši da u cijelom događaju uopće nema drame.

Na Odboru za pravosuđe kad su s Vama razgovarali kao s kandidatom za suca Ustavnog suda Bačić vas je pitao zar Vi mislite da Sabor donosi zakone u mraku, kako to vi tvrdite, i to ne za ne za građane već za interesne grupe.

Svaki saziv Sabora se hvali brojem donesenih zakona, s njih oko 400. Znači, 400 puta ogromni broj dokumenata za svaki zakon – to vam je hrpa kao ova soba. Zar Vi mislite da to saborski zastupnici pročitaju? Zastupnici ne mogu znati sve što piše u tim dokumentima.