Published On: Sri, ruj 20th, 2017

KOJOVIĆ: Dom naroda treba ukinuti, najbolji dokaz za to je usvajanje programa rada za 2017. tek u septembru!

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Predrag Kojović iz Naše stranke poručio je da je apsurdno da se program rada ovog Doma za 2017. godinu razmatra na sjednici u rujnu. Kojović podsjeća da usvojeni prijedlozi naše stranke u Zastupničkom domu čekaju gotovo dvije godine na dnevnom redu Doma naroda.

“Naša stranka čeka da Dom naroda razmotri nacrt o zabrani negiranja genocida, koji zbog očiglednog dogovora HDZ-SDA stoji u ladici i ne dolazi na dnevni red. Taj prijedlog Naše stranke je usvojen još početkom 2016. godine, dakle prije 18 mjeseci u Zastupničkom domu, kada je održana javna rasprava, te mi i dalje čekamo predsjedavajuću Lidiju Bradara da taj Zakon stavi na dnevni red. “, Dodaje Kojović.

“Već dvije godine čekamo da Dom naroda razmatra naš Nacrt zakona o posebnim mjerama za kaznena djela protiv spolne slobode maloljetnika, kojim se predviđaju posebne mjere zaštite djece i registracija osuđenih pedofila. Ne moramo ulaziti u sve blokade i propuste kada su u pitanju zakoni koje je uputila Vlada, budući da bi to trebala biti briga vladajuće koalicije, ali je jasno da se Zastupnički dom promatra kao poligon u kojem bodove uzima Stranke demokratske akcije, da bi se onda su blokade u Domu naroda ispunile posebne potrebe Hrvatske demokratske zajednice BiH “, rekao je Kojović.

“Naša stranka stoji na tome da se House of Peoples treba ukinuti. Naš prijedlog predviđa proširenje Zastupničkog doma, povećanje kvota etničke zastupljenosti i preciznu listu pitanja koja mogu biti predmet mehanizma za zaštitu vitalnog interesa etničkih kolektiva. Trenutno, Dom naroda služi za blokadu propisa s kojima se ne slaže HDZ BiH, a ne one koji su štetni po interese jednog, drugog ili trećeg etničkog kolektiva. Zar svima nije jasno da je Dom naroda potpuno nepotrebna institucija koja opterećuje građane i proračun troškovima, i da se pojavljuje kao tema samo kada delegati krenu u zaštitu svojih beneficija ili drugih privatnih interesa. “, Zaključio je Kojović.