Published On: Uto, velj 16th, 2021

KOJOVIĆ: Bili smo pod ogromnim pritiskom, posebno posljednja 24 sata

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 da su vijećnice Naše stranke u Mostaru pod ogromnim pritiskom posljednjih dana.

Poručio je da je pritisak posebno izražen bio u protekla 24 sata.

”Mi smo stvarno u prethodnih par tjedana, a posebno u posljednja 24 sata pod ogromnim pritiskom. Ja sam ponosan na naše vijećnice. Naša stranka je prinicipjelna, Irma Baralija je najzaslužnija za izbore, nudi novu viziju, ali nije bilo sluha za te ideje”, rekao je Kojović.

O odnosu sa SDP-om nakon događaja u Mostaru, Kojović je kazao:

”Ovo je udar na BH blok, ali ja sam odlučan da radim sve da taj udar nema implikacije na druge sredine. Mi ćemo se držati svih odluka”, poručio je.

Mario Kordić iz HDZ-a BiH novi je gradonačelnik Mostara. Tako su odlučili vijećnici na četvrttom nastavku sjednice Gradskog vijeća koja je održana danas. Glasanje je bilo tajno, a prvi pokušaj izbora, i to javnim glasanjem, poništen je zbog kršenja Statuta.

U drugom krugi Kordić je dobio 17, a njegov protukandidat iz SDA Zlatko Guzin 14 glasova. Kako ni jedan nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku vijećnika, uslijedio je treći krug glasovanja u kojem se prema gardskom statutu o gradonačelniku odlučuje prostom većinom. Kordić je dobio prostu većinu od 17 glasova koja mu je jamčila poziciju prvog čovjeka grada na Neretvi. Njegov protukandidat iz Koalicije za Mostar Zlatko Guzin dobio je 16. Nevažeća su bila dva glasa./HMS/