Published On: Čet, svi 30th, 2013

KOJI PRINCIPIJELAN LIK: Dayton za FBIH ne vrijedi ali Inzko je spreman braniti RS!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da Republika Srpska neće biti ukinuta i da je on u svakom trenutku spreman da je brani. Inzko je napomenuo da nema mandat da mijenja Daytonski sporazum i da to mogu samo tri konstitutivna naroda, zajedničkom odlukom. Ova rečenica možda bi ozbiljno i zazvučala da ju nije izjavio klaun koji je prije samo koju godinu potpuno izmjenio daytonska pravila na tlu Federacije. Tada mu naime nije palo na pamet braniti principe Daytona, slično kao što njegovim prethodnicima nije smetalo iz godine u godinu raznim amandmanima i bonskim nametima potpuno izmjeniti strukturu hrvatsko bošnjačke FBIH te je iz konsocijacijske federacije dva naroda pretvoriti u bošnjački entitet. Austrijski bankar i krupni plaćenik Inzko to naime jako dobro zna. No ipak izjavljuje što izjavljuje.
On je za beogradske “Večernje novosti” rekao da međunarodna zajednica nije “digla ruke” od BiH, ali da će ubuduće biti oštrija prema njenim političarima i da će imati čvršći pristup rješavanju nagomilanih problema.
Inzko je naveo da međunarodna zajednica još nije smislila detaljnu strategiju budućeg djelovanja, dodajući da su “mnoge države nezadovoljne krizom u BiH, jer su izdvojile ogromna financijska sredstva”.
On kaže da se iz Sarajeva pozitivno gleda na posljednje poteze vlasti Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom i očekuje da Beograd nastavi igrati vodeću ulogu na Balkanu i u njegovoj stabilizaciji. “Politika nove vlasti u Beogradu u posljednjih nekoliko mjeseci, pogotovo o Kosovu, i pomirenja među susjedima, odličan je primjer za sve u regiji kako treba rješavati probleme”, poručio je Inzko.