Published On: Sri, ruj 22nd, 2021

KOJI MEDIJI SU SVE PRISLUŠKIVANI? Novinar kojeg je Osmica zaposlio u OSA-i nastavio raditi na N1 televiziji

Pitanjem tko je i na koji način snimao razgovor direktor OSA BiH Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić trebaju se baviti nadležni organi, piše Press.

Mehmedagić na sve način pokušava usmjeriti medije da govore isključivo o načinu nastanka snimka, a sve kako bi izbjegao da se govori o kompromitirajućim stvarima koje je rekao na sastanku. Jedna od tih stvari je i otvoreno priznanje direktora OSA BiH da uhodi, prisluškuje i pokušava kompromitirati novinare iz brojnih medijskih kuća u BiH.

Tajna služba

Država u kojoj tajna služba uhodi i drži pod mjerama novinare nije demokratska već autokratska zemlja. To je tvorevina koja srlja u propast i čiji građani nemaju svjetlu budućnost. Upravo je Osman Mehmedagić jedan od najvećih neprijatelja slobode i razvoja demokracije u BiH jer je on izdao naredbe da se pod prismotru i praćanje stave brojni bh. novinari iz medijskih kuća koja izvještavaju nezavisno ili koje nisu naklone SDA, piše Press.

Tako je direktor OSA BiH u razgovoru s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH otvoreno priznao da njegova služba prisluškuje novinare Dnevnog Avaza, portala Klix, FACE televizije i Federalne televizije, a tek nakon objave snimka koji je nastao 2019. godine pokazat će se da je OSA prisluškivala i razgovore novinara Al Jazeere Balkan i BIRN-a, piše Press.

Naime, Mehmedagić spominje da se novinari nalaze pod mjerama u dijelu razgovora u kojem govori o vođenju jednog predmeta u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Treba istaći još jednom da je sastanak Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić obavljen 2019. godine, a da je u listopadu 2020. godine Avdo Avdić objavio transkripte razgovora prisluškivanih novinara koje je Mehmedagić spominjao Tadić godinu prije.

Očito je da je transkripte Avdiću dao Mehmedagić. Iako oni nisu kompromitirajući po same novinare i medijske kuće jako je zabrinjavajuće što tajna služba prati i javno publicira službene razgovore novinara u Bosni i Hercegovini. Na taj način izravno se udara na medijske slobode jer se šalje poruka predstavnicima medija da se nalaze pod mjerama OSA-e i da će Mehmedagić bez ikakvih problema razgovore publicirati ukoliko novinari ne budu radili u njegovom interesu. Direktor OSA BiH čovjek je koji je sklon ucjenjivanju drugih i koji će bez imalo savjesti objaviti i privatne razgovore, poput telefonske svađe sa supružnikom, kako bi diskreditirao novinare.

Ovo je prvi put u povijesti demokratske BiH da je tajna služba izravno priznala i dokazala kako prati, uhodi i prisluškuje medije u Bosni i Hercegovini. I ranije tj. 2019. godine bilo je nagađanja da je Mehmedagić izdao naređenje da se pojedini mediji stave pod posebne istražne radnje, ali je ta priča ostala samo na nivou pretpostavke.

Te 2019. godine objavljeno je da OSA uhodi novinare Dnevnog Avaza, RTRS-a, Večernjeg lista, Dnevnog lista, Poskoka, portala Dnevno, Večernjih novosti, Kurira i Informera.

Izravni atak

Mehmedagić je nedavno u OSA BiH bez ikakvog natječaja zaposlio i novinara N1 televizije. S obzirom na to da su sigurnosne provjere trajale nekoliko mjeseci, a da je novinar i u to vrijeme radio na N1 televiziji bez ikakvog priopćavanja Upravi N1 da počinje raditi u OSA BiH, postavlja se pitanje je li u N1 televiziji sve vrijeme bio infiltriran doušnik Osmana Mehmedagića, ali i tko su Mehmedagićevi doušnici u drugim bh. medijima.

Nužno je istaći da je N1 televizija, tek nakon što je njihov novinar počeo raditi u OSA-i, saznala iz medija da je Mehmedagić odlučio da ga zaposli u OSA-u s obzirom da je novinar prilikom davanja otkaza tvrdio kako počinje raditi u jednoj privatnoj firmi.

O direktnom ataku tajne službe na medijske slobode u BiH koji je otkriven prije nekoliko dana objavom snimka šute svi. I mediji i novinarska udruženja, ali i predstavnici međunarodne zajednice, piše Press./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Pa kad ja kažem da je i N1 Erdoganova televizija a odmah se nađe neki nadobudni Bošnjo da me uči kako je N1 engleska televizija – kao da Erdogan i u Engleskoj nema bukadar svojih medija i televizija…

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Sarajevski islamisti imaju BiH TV, Federalnu TV, Face TV, Hayat TV i N1 TV ali zato mi ćafiri imamo Milovića Tvrtka i nitko nam ništa ne može!!!

EDO
EDO
1 godina prije

Zloupotrebe sistema po Erdoganski, Putinovski, Lukasenkovski i ostalih lidera avangarde totalitarnih rezima, sta raci lakrdija od nazovi drzave, svako moze da radi sta hoce, a s zakonima i pravilnicima brisiu guzice ukoliko iste ne peru.